Síguenos en redes sociales:

La guerra de la intel·ligència artificial

La guerra de la intel·ligència artificial

En ple segle XXI, les superpotències ja no mamprenen guerres entre elles com succeïa en el segle XX, ni tan sols una guerra freda com la que va viure's entre Rússia i els Estats Units. Ara, les guerres són «guerres comercials», i un bon exemple d'això és el que últimament estem veient entre la Xina i el gegant nord-americà. Però, sobretot, la guerra que realment s'està gestant és per la intel·ligència artificial, la guerra per dominar l'ocupació, la riquesa i el coneixement del segle XXI.

En aquesta línia, Alemanya va publicar el novembre passat unes mesures d'inversió de més de tres mil milions dedicades a impulsar, controlar, dominar i fomentar la intel·ligència artificial. Però aquests tres mil milions van quedar-se xicotets davant del pla de quasi cent mil milions impulsat per la Xina. Per això, és obvi i a ningú se li escapa que la vella economia, l'economia del segle XX, basada en la força laboral, està en decadència davant de la nova economia basada en el big data i la intel·ligència artificial.

Actualment, les empreses més grans del món són les que nasqueren a la fi del segle XX i principis del segle XXI, i que ara dominen aquestes matèries, com ara Amazon, Facebook, Microsoft o Google. A més, aquest canvi estructural es constata amb l'al·luvió de notícies de retallades en ocupació en sectors com el financer, amb EROs i destrucció d'ocupació en grans bancs com el Santander o la Caixa; o sectors com l'automoció, un altre històric bastió econòmic, en el qual s'anuncien retallades laborals i tancaments de plantes, com ha succeït en Ford i Nissan.

Aquesta situació contrasta totalment amb la força de la intel·ligència artificial. Tant Google com Apple han anunciat la cerca de perfils a escala mundial per a incorporar als seus equips personal amb coneixements en els camps del big data i la intel·ligència artificial.

Aquesta és la nova batalla per subsistir com a economia i com a nació en el segle XXI i, per això, podem observar com diferents països estan realitzant important esforços en aquest sentit per dominar el big data, la intel·ligència artificial i l'emprenedoria en aquests camps. Fa a penes uns dies llegia un article en el qual es mostraven les mesures que s'han pres per a aquesta formació en països com Suècia, Finlàndia, Suïssa i altres.

Si tots aquests països fan aquest especial esforç per dominar el futur, tant països grans com països xicotets, on queda Espanya? Necessitem un canvi estructural de la nostra economia, ja que actualment està basada en la bonança de les grans empreses com els bancs o les empreses de serveis, el sector turístic, l'hostaleria i les imponents cadenes hoteleres espanyoles. Però manquem d'aquest vigor en la intel·ligència artificial i el big data.

Per tant, si volem subsistir, si volem tindre treball en el futur, si volem ser una economia puixant, en lloc de seguir el ritme de les ones del turisme, com a nació hem de mamprendre aquest camí per dominar la intel·ligència artificial i el big data de manera urgent. El món no ens esperarà.

Pulsa para ver más contenido para ti