La celebració del 9 d’Octubre a Ontinyent comptarà amb quatre passacarrers simultanis als diferents barris de la ciutat. La tradicional processió cívica que cada any acompanya a les autoritats des de la Plaça Major fins al Palau de la Vila, on també cada any té lloc l’acte institucional, aquest any no es podrà celebrar, per motius obvis de la pandèmia, i l’Ajuntament d'Ontinyent ha substituït aquesta processó per les quatre cercaviles simultànies, una de les principals novetats de la programació prevista per a la festa dels valencians i valencianes a la capital de la Vall d’Albaida, que dies enrere van presentar els regidors de Festes i de Cultura, Àngels Muñoz i Àlex Borrell.

Muñoz explicava en la presentació que «volem que l’inconvenient que suposa no poder reunir a la ciutadania massivament es convertisca en un avantatge per poder traslladar la celebració a tots els barris, mantenint per tant la participació dels col·lectius que tradicionalment ens acompanyen i donant-li una nova dimensió, tot sempre de forma adaptada a la situació que estem vivint, i complint amb les mesures de seguretat recomanades per les autoritats sanitàries», manifestava.

Borrell, per la seua banda, destacava la varietat i diversitat de les accions previstes en una data «molt vinculada a la cultura, accions en les que a més hem aconseguit que les entitats que venien participant no sols no deixen de fer-ho, sinó que tinguen un protagonisme especial», assenyalava. Tant Muñoz com Borrell coincidien en destacar la importància «d’estar al costat i donar suport al món de la cultura en uns moments difícils com els actuals».

Actes del 9 d'Octubre a Ontinyent l'any passat. P. IBORRA

La programació es va iniciar el passat 2 d’octubre, amb la presentació del llibre Un passeig per Ontinyent, coordinat pel cronista oficial de la ciutat, Alfred Bernabeu, que va servir com a cloenda de la celebració del 775 aniversari d’Ontinyent com a Vila Reial, que s'iniciava justament el 9 d’octubre de l’any passat. El passat dissabte va tindre lloc el concert del grup de xirimiters i tabaleters El Regall i el diumenge es va representar l’espectacle de dansa Lu, a la Sala Gomis. Hui, al Teatre Echegaray actuarà el cantautor Andreu Valor, que presentarà el disc Insurrecte. Les entrades estan a la venda al web de Caixa Ontinyent, amb aforament limitat.

Actes de la jornada central

La jornada central de celebracions, el 9 d’octubre, els actes institucionals començaran a les 10:30 hores a la Sala Gomis amb la representació del Ball de l’Àguila a càrrec de l’Associació de Gegants i Cabets acompanyats pel grup de percussió i dolçaines La Colla. A la mateixa Sala Gomis tindrà lloc a les 11 el ple extraordinari del 9 d’Octubre, al que sols es podrà accedir presencialment amb invitació prèvia, i que serà retransmès en directe per les xarxes socials municipals. A les 12 tindran lloc els quatre passacarrers simultanis a càrrec del grup de percussió i dolçaines La Colla al barri de Sant Josep; el grup de xirimiters i tabaleters El Regall al barri de Sant Antoni; el grup de percussió i dolçaina El Raval al barri de Sant Rafel; i el grup de música Menestrils al barri del Llombo.

Presentació del programa d'actes del 9 d'Octubre a Ontinyent. LEVANTE-EMV

Ja de vesprada, hi haurà balls populars a les 19 hores a la plaça de l’Ajuntament amb el Grup de Danses d'Ontinyent; i el concert Una nit a la Sarsuela a les 20:30 hores a la plaça de Santo Domingo amb la secció de percussió de la SUAM d’Ontinyent. Posteriorment al 9 d’octubre hi haurà noves activitats: un concert de la Banda Simfònica d’Ontinyent a les 11 hores de diumenge dia 11 a la Sala Gomis; i en la mateixa jornada, a les 11:30 hores i al trinquet del poliesportiu, una partida de pilota valenciana inclosa en la Copa 2 Professional de la Diputació de València. en la coordinació de la qual ha participat el regidor d'Esports, Óscar Borrel. A la partida competiran figures del raspall com Pablo i Nestor contra l’ontinyentí Iván i Ibiza. La jornada de pilota començarà abans, a les 10:00 hores, amb una matinal per a xiquets i xiquetes al mateix trinquet.

L’alcalde, Jorge Rodríguez, rep als guardonats

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, rebia aquesta setmana en audiència a representants dels guardonats per l’Ajuntament aquest 9 d’Octubre, en el ple solemne de celebració de la festa dels valencians i valencianes. L’alcalde explicava als assistents el funcionament de l’acte, que no serà obert al públic degut a les limitacions d’aforament establertes per fer front a la pandèmia, i on sols es podrà accedir amb invitació. L’acte es podrà seguir en directe mitjançant TVComarcal i xarxes socials. Ontinyent guardonarà enguany a professionals en la lluita contra la covid-19 i els efectes de la DANA a la ciutat: professionals sanitaris, Policia Local, Nacional i Guàrdia Civil, bombers, els departaments municipals de Serveis Socials, Obres i Serveis Municipals; així com les entitats voluntàries Protecció Civil, Creu Roja i Càritas. També, a títol pòstum el periodista Josep Antoni Mollà, la vídua del qual també assistia a la reunió amb Rodríguez.