València posarà en marxa un «semàfor» per a mesurar el nivell de concentració de coronavirus en cada barri i pedania de la ciutat. Mitjançant un codi semafòric amb colors bàsics com el verd, el groc, el taronja o el roig, s'informarà els ciutadans de València cada setmana de quin és el nivell de concentració del virus en el seu entorn més immediat. Esta és una iniciativa que proposarà hui la regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, en la reunió del comité d'emergències per la pandèmia, el Cecopal, perquè s'aprove. Este comité es va reunir d'urgència davant de l'augment de contagis i morts a València i l'àrea metropolitana.

Elisa Valía explica que es proposarà, des del Cicle Integral de l'Aigua, «desenvolupar un sistema de colors que representen els nivells d'incidència detectada en aigües residuals en cada un dels sectors. Proposarem que es determinen les circumstàncies que han de concórrer per a cada un dels nivells en coordinació amb tots els serveis que estan representats en el Cecopal (sanitat, serveis socials, policia, bombers i protecció civil, serveis centrals tècnics)».  

Totes les setmanes, afig, «es facilitarà informació clara i senzilla que es remetrà per a cada un dels sectors a totes les entitats inscrites en el registre municipal d'entitats, que inclouen associacions veïnals, associacions de comerciants, clubs esportius, comissions falleres i molts altres col·lectius, perquè estes entitats puguen mostrar en els seus locals el nivell d'incidència que presenta el seu sector eixa setmana». 

Valía pretén millorar el volum d'informació que es transmet als veïns dels diferents barris de la capital valenciana i, per a això, s'articularà este canal de comunicació estable i clar amb les diferents entitats cíviques i socials de la ciutat. Tal com explica la regidora, a més de donar la roda de premsa setmanal i de publicar les dades principals de les anàlisis de les aigües residuals per a determinar la quantitat de virus que hi ha en cada districte, com fa des de maig, s'enviarà un dossier més ampli a totes les entitats que figuren en el registre de col·lectius i associacions de la ciutat.

Esta informació més detallada, comenta la regidora, inclourà clarament el codi de color que caracteritzarà la situació de l'epidèmia en cada barri o districte: roig, més coronavirus, i nivell preocupant; i verd, menys incidència del virus, i, per tant, millor per a la salut. I així la gamma de colors que es determine.

Paral·lelament, el Cicle Integral creuarà estes dades actualitzades amb la Regidoria de Participació Ciutadana i les distribuirà mitjançant este codi semafòric per tots els barris mitjançant cartells que es col·locaran a la porta de les botigues, dels estancs o dels forns, a més d'altres accions en xarxes socials o altres canals. D'esta manera, explica Valía, «cada veí veurà cada setmana com evoluciona l'epidèmia al seu barri i la seua pedania, i el més important podrà implicar-se i comprometre's perquè l'epidèmia vaja millor i perquè acabem amb el coronavirus com més prompte millor». En definitiva, es busca conscienciar cada veí que véncer la COVID «és una lluita de tots», emfatitza la també tinenta d'alcalde i «res millor que fer-ho amb estratègies de comunicació que estan en els llocs i entorns més pròxims al ciutadà», va subratllar.

València va ser pionera en l'estudi de restes de coronavirus en les aigües residuals, va finalitzar la regidora, «i ara tenim una eina validada que ens proporciona informació molt valuosa, sobretot, per la capacitat d'anticipació que oferix, ja que registra les tendències que després mostren les dades de la Conselleria entorn de 7-10 dies abans».