L'Hospital Clínic de València està situant ja pacients de coronavirus en els quiròfans, parats fins a una altra ordre, excepte per a casos urgents, per la falta d'espai a la unitat de cures intensives (UCI). Segons fonts internes de l'hospital, la mesura s'estava preparant, però, ahir al matí, va caldre recórrer-hi després que s'omplira l'UCI: hi ha deu pacients COVID i dos més a l'àrea de reanimació. En total, a l'hospital hi ha ingressats 135 pacients infectats de coronavirus, fregant el màxim de malalts de coronavirus que va registrar-se al març, 140. 

Fonts oficials de l'hospital van confirmar que els quiròfans estaven servint ja de llits extra de crítics, com ja es va fer durant la primera onada en diversos hospitals, i que es recorria a aquesta solució en funció de l'ocupació de l'UCI i de l'àrea de reanimació.

L'Hospital Clínic és el primer que, en aquesta segona onada, ha hagut d'augmentar les seues ucis i usar els quiròfans, però hi ha diversos centres més amb els mateixos problemes d'espai pel ràpid augment d'ingressos per COVID-19. És el cas de l'Hospital d'Elda, on ja han omplit els deu llits de l'UCI (només hi ha un pacient crític no COVID) i hi ha 20 llits de crítics més en la unitat de reanimació, 13 dels quals estan ocupats per pacients de COVID-19. A l'Hospital de Sagunt, i segons fonts del sindicat Comissions Obreres, l'UCI també tenia tots els llits ocupats amb 12 pacients COVID en situació crítica dels 63 que hi ha ingressats. 

Els quiròfans estaven servint ja de llits extra de crítics, com ja es va fer durant la primera onada en diversos hospitals. Es recorre a aquesta solució en funció de l'ocupació de l'UCI i de l'àrea de reanimació

El Clínic, Sagunt i Elda són tres dels hospitals valencians on més s'està notant l'augment de la pressió hospitalària registrat des del passat 19 d'octubre i que ha coincidit també amb un important repunt dels casos positius —ahir va haver-hi 505 contagiats nous—. Segons dades oficials de Sanitat, a dia d'ahir hi havia 1.311 persones ingressades, de les quals 194 estaven en alguna UCI. En només una setmana, les hospitalitzacions han crescut un 30,4% i l'estrés s'està deixant notar especialment en els llits de crítics: hi ha un 41 % més de pacients COVID a les ucis que fa només una setmana.

El Clínic ocupa quiròfans amb pacients COVID per la saturació de les ucis

I, a mesura que passen els dies, els màxims que es registraren al març estan cada vegada més prop: a l'UCI, hi ha la meitat del pic màxim al qual es va arribar. Amb tot, la situació no és igual de difícil en tots els centres, ja que una pressió més alta o més baixa està molt vinculada —és el cas d'Elda— a una taxa territorial més alta de contagis o a l'existència prèvia de brots entre col·lectius «vulnerables» com residències d'ancians.

Ja en són 1.842 les víctimes oficials de la pandèmia després que ahir es registraren 18 defuncions més. Sanitat va notificar ahir 42 brots detectats nous.

De fet, a escala global, l'ocupació total de les ucis estava divendres al 70 % i encara hi hauria marge perquè les unitats de crítics pogueren continuar creixent segons els plans traçats en el seu moment o, fins i tot, derivar pacients entre centres, una mesura a la qual es podria recórrer prompte amb la reobertura de les 166 habitacions habilitades a l'abril a l'antiga Fe de Campanar o als hospitals de campanya. Segons va confirmar ahir Sanitat, l'antiga La Fe servirà per a pacients lleus.

I, a mesura que puja la xifra de pacients crítics, ho fa també la de decessos per la COVID-19. Ja en són 1.842 les víctimes oficials de la pandèmia després que ahir es registraren 18 defuncions més. Sanitat va notificar ahir 42 brots detectats nous.

Alfafar, Sedaví, Benetússer i Llocnou de la Corona tanquen parcs i centres de majors

Benetússer, Alfafar, Llocnou de la Corona i Sedaví aplicaran de manera conjunta mesures extraordinàries per a intentar frenar els contagis de COVID durant els pròxims 15 dies, fins al 17 de novembre. Així, tanquen parcs i zones de jocs infantils i se suspén l'activitat als centres de la tercera edat i de joves. L'Escola de Persones Adultes cancel·la classes i es redueix a un terç l'aforament en llocs de culte tancats.

Brot de 71 positius al centre Domus Vi d'Elda


La Conselleria de Sanitat va decidir ahir intervindre la residència de majors Domus Vi d'Elda després que s'hi detectara un brot de coronavirus amb 71 positius entre residents i personal, entre el qual hi hauria prop de 35 contagiats. No obstant això, la xifra podria augmentar a mesura que es coneguen els resultats de les últimes proves PCR. El brot a la Domus Vi d'Elda es convertiria així en un dels més nombrosos després del que es va registrar a la residència del Puig, amb un centenar d'afectats. D'aquesta manera, Sanitat ja té intervingudes nou residències, per la gravetat dels brots o per la seua afecció al personal: la d'Elda, dues més a Alacant; cinc a la província de València i una a la de Castelló. En total, hi ha actualment casos en 48 residències de majors.