Quique Dacosta continua de rei de la cuina valenciana, Begoña Rodrigo manté l’estrela per a La Saleta després del canvi de local al xalet de Russafa i Ricard Camarena és l’únic restaurant valencià que obté la nova estrela verda Michelin, que premia els restaurants i cuiners compromesos amb la defensa del medi ambient, i que només exhibiran 21 establiments. La resta segueix igual que l’edició passada, amb la inclusió del restaurant Baeza & Rufete d’Alacant en la llista dels restaurants amb una estrela.

En un any en què les mesures adoptades per la pandèmia han danyat severament l’hostaleria, la Guia Michelin España & Portugal 2021, que ix a la venda hui, no augmenta l’Olimp dels tres estreles, atorga la primera a 21 restaurants i estrena l’estrela verda a la sostenibilitat amb 21 restaurants més.

«Estic molt gratament agraït que Michelin continue premiant la proposta gastronòmica de la Comunitat Valenciana», va dir Quique Dacosta des del saló de la seua casa, en la gala d’anit que es va retransmetre en línia des de la Reial Casa de Correus de Madrid. El cuiner de Dénia no es va oblidar del seu equip i va enviar «una abraçada a tothom en un any difícil i davant dels reptes majúsculs que venen». I, encara que no va poder fer el seu ja conegut selfie de manera presencial, ho va fer des de la pantalla del seu ordinador.

Producte de proximitat

Culler de Pau (O Grove, Pontevedra), Bo.Tic (Corçà, Girona) i Cinc Sentits (Barcelona) aconsegueixen la segona estrela. «En un any tan complicat per a l’hostaleria, hem continuat trobant joves valors i plats innovadors que, cada vegada més sobre la base del producte local o de proximitat, són capaços d’oferir-nos un autèntic plaer gastronòmic», va destacar el director internacional de les guies Michelin, Gwendal Poullennec.

«Una abraçada a tothom des de Dénia, en un any difícil i davant dels reptes majúsculs que venen», va dir Dacosta

En total, la guia recull 11 restaurants amb tres estreles Michelin, 38 amb dues (tres de nous), 203 amb una (21 de nous), 300 amb el segell Bib Gourmand que reconeix la relació excel·lent qualitat-preu (53 de nous, 47 dels quals estan a Espanya, 5 a Portugal i 1 a Andorra), 880 en la categoria “El plat Michelin” (105 de nous per «una cuina de qualitat») i 21 amb la nova estrela verda.

Sobre les pèrdues de distincions, que afecten set restaurants d’Espanya i un de Portugal, més enllà de les que corresponen a tancaments definitius, ha transcendit que es retira l’estrela a Álbora (Madrid). Els que, per motius diversos, encara no han reobert per la pandèmia, apareixen amb l’acotació «tancat temporalment a causa de la COVID-19».

Tot això s’ha donat a conéixer en una gala amb directius de Michelin, les primeres autoritats de Madrid i els cuiners dels restaurants amb dues i tres estreles Michelin de la capital —David Muñoz (DiverXO), Óscar Velasco (Santeloni), Paco Roncero (Paco Roncero Restaurante), Ramón Freixa (Ramón Freixa), Mario Sandoval (Coque) i Diego Guerrero (DSTAgE)— com a únics representants del sector.