L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha validat, aquest dijous, la vacuna Comirnaty Covid-19 mRNA per a ús d’emergència, la qual cosa converteix aquesta vacuna produïda pel fabricant Pfizer/BioNTech en la primera que rep aquesta classe d’homologació des que va començar el brot del coronavirus a la Xina fa un any.

Segons ha explicat l’agència de l’ONU, aquest pas obri la porta al fet que els països afectats per la pandèmia acceleren els seus propis processos d’aprovació reguladora per a importar i administrar la vacuna, a més de permetre a UNICEF i a l’Organització Panamericana de la Salut adquirir la vacuna per a distribuir-la als països que la necessiten.

“Aquest és un pas molt positiu per a garantir l’accés global a les vacunes contra la COVID-19”, ha destacat la doctora Mariangela Simao, subdirectora general de l’OMS per a l’Accés a Medicaments i Productes Sanitaris, si bé ha subratllat “la necessitat d’un esforç mundial encara més gran per a aconseguir un subministrament de vacunes suficient per a satisfer les necessitats de les poblacions prioritàries a tot arreu”.

Simao ha assegurat que l’OMS “treballa dia i nit per a avaluar altres vacunes que han aconseguit estàndards de seguretat i d’eficàcia”. En aquest sentit, ha animat al fet que “més desenvolupadors es presenten per a revisió i avaluació” i ha incidit en el fet que això és “de vital importància” per a assegurar el subministrament necessari per a tots els països del món i “detindre la pandèmia”.

Els experts en reglamentació de medicaments de tot el món, convocats per l’OMS, i els mateixos equips de l’organització han revisat les dades sobre la seguretat, l’eficàcia i la qualitat de la vacuna Pfizer/BioNTech com a part d’una anàlisi de risc versus benefici.

La revisió ha permés determinar que la vacuna compleix amb els criteris imprescindibles de seguretat i d’eficàcia establits i que els beneficis d’usar-la per a abordar la COVID-19 compensen els riscos potencials.

Protocols per a la vacunació

D’altra banda, l’OMS ha indicat que també s’està duent a terme una revisió dels protocols per a la vacuna. Així, hi ha previst que el Grup Assessor Estratègic d’Experts en Immunització de l’OMS es reunisca el pròxim 5 de gener per a formular les polítiques i recomanacions específiques per a l’ús d’aquest producte en les poblacions, basant-se en les recomanacions de priorització que es publicaren el setembre de 2020.

La vacuna Comirnaty requereix emmagatzematge mitjançant una cadena d’ultrafred, per la qual cosa ha d’emmagatzemar-se entre -60° i -90° graus centígrads i això dificulta la vacunació en entorns on l’equip de la cadena d’ultrafred pot no estar disponible o no ser accessible de manera segura. Per això, l’OMS està treballant per a ajudar els països a avaluar els seus plans de lliurament i a preparar-se per a usar-la quan això siga possible.