La Tomatina es “conserva”, un any més, per a poder celebrar en plenitud aquesta batalla pacífica famosa internacionalment. L’esdeveniment, que a causa de la pandèmia es va veure obligat a cancel·lar el 75 aniversari, haurà d’esperar que les previsions i les condicions sanitàries milloren, tal com va indicar l’alcaldessa de Buñol, Juncal Carrascosa.

No obstant això, l’Ajuntament de Buñol mantindrà viu l’esperit de la Tomatina, com ja ha aconseguit fer durant aquest últim any mitjançant un challenge en el qual es va aconseguir la implicació de nombrosos ciutadans d’Espanya, que van celebrar la seua particular Tomatina a casa.

La regidora de Turisme i Tomatina, María Valles, va explicar que “enguany, ens veiem en l’obligació de reconéixer que la Tomatina, tal com s’ha celebrat durant els últims 75 anys, haurà d’esperar a temps millors, perquè si no se celebra com una festa al carrer, de manera participativa i popular, el millor és deixar-se guiar per la prudència i esperar a celebrar-la en plenitud”.

Les noves tecnologies, més presents que mai en la societat, permeten, per mitjà de moltes eines, no només connectar les persones que anhelen la celebració de la Tomatina, sinó que, a més, es bolquen a conservar els valors d’una festa que és integradora, tolerant i alegre. Una batalla que ha traspassat fronteres, que és sinònim d’igualtat i que és un referent en matèria de coordinació i seguretat.

Els bunyolencs mai podrien haver-se imaginat que la Tomatina, que es va cancel·lar per motius polítics en 1956, deixaria de tenyir de roig les parets del municipi, però la prudència ha obligat a això.

En aquest sentit, Juncal Carrascosa ha explicat que Buñol “és un municipi creatiu, terra de músics i d’emprenedors, on no ens deixem véncer davant de l’adversitat”, per la qual cosa, “des de l’Ajuntament, treballem tots braç a braç amb l’objectiu que, enguany, la Tomatina continue viva i tornem a gaudir-la”

Per la seua banda, la regidora María Valles va anunciar que “farem un pas més cap a la parcel·la digital i establirem un pla en el qual tothom torne a sentir-se partícip de la festa, en el qual tots puguem gaudir de la nostra Tomatina, encara que siga des d’un punt de vista diferent, per tal que romanga viva en la nostra ment i els nostres cors. Perquè estem segurs que la Tomatina tornarà i ho farà amb tota l’esplendor”.