La parada del comerç internacional redueix un 25 % el trànsit de camions en els ports

Fenatport indica que el transport terrestre està en “risc seriós”

Cua de camions entrant al port de València per la V-30, en una imatge d’arxiu | F. BUSTAMANTE

Cua de camions entrant al port de València per la V-30, en una imatge d’arxiu | F. BUSTAMANTE / josé luis zaragozá. valència

José Luis Zaragozá

José Luis Zaragozá

L’alentiment dels ports espanyols també es nota ja en el transport terrestre. L’alentiment en l’escala de vaixells en els emplaçaments portuaris per la caiguda del comerç internacional, inclòs el de València, impacta de ple en les operacions de càrrega i descàrrega de mercaderies dels camions que treballen en els molls del recinte del Grau. Així ho constata l’informe que Fenatport ha traslladat a Ports de l’Estat.

La Federació Nacional d’Associacions de Transportistes Portuaris, que ha celebrat a València la seua junta directiva, a la qual han assistit responsables d’Asotrava de Bilbao, Sintraport Barcelona, Astraport Castelló, Tarracoport Tarragona, CTL València i ATCBA Algesires, ha posat de manifest la “complexa situació que viuen sense excepció els principals ports del país”, després d’una caiguda de trànsits que supera en alguns casos el 25 % respecte a les jornades prèvies a esta desacceleració del transport marítim. Segons Fenatport, “la situació posa en risc la supervivència de moltes empreses del transport portuari”.

Fenatport ha traslladat als màxims responsables de Ports de l’Estat algunes de les mancances bàsiques que afecten els professionals del sector. En eixe sentit, es comença a treballar en l’elaboració d’un document que serà traslladat a Ports de l’Estat amb l’objectiu millorar l’eficiència i la competitivitat dels ports.

Entre les reclamacions més repetides, els responsables del transport portuari advoquen per l’impuls definitiu als processos de digitalització i modernització, processos que, tal com es demostra en els ports de València i Barcelona, “suposen un salt qualitatiu en els nivells de qualitat de servei, ja que redueixen substancialment el nombre d’incidències a què s’enfronten els professionals, i repercuteixen, de manera directa, en els temps d’espera”, indica este document de Fenatport.

A més, la reunió de Fenatport ha acordat apostar per la defensa de mantindre les bonificacions al combustible més enllà del 31 de desembre i la urgència de definir la fiscalitat per als xicotets transportistes. Fenatport rebutja que s’aplique de manera immediata l’augment de les masses i dimensions en el transport terrestre, ja que entén que incrementar l’oferta de transport en estos moments “només aportaria conflictivitat al sector”.

Trànsits portuaris

Segons l’informe de la patronal naviliera Anave, de gener a octubre, els ports espanyols van moure 397,6 milions de tones de mercaderies, un 4 % menys que en el mateix període de 2022 i a penes un 0,3 % per damunt de la dada de 2021. Este increment es deu al bon comportament dels vehicles, que, com a mercaderia, van augmentar un 24 %, fins als 3,2 milions, amb els ports de Barcelona, València i Vigo al capdavant.

El moviment de contenidors pels ports espanyols va arribar als 13,6 milions d’unitats TEU (unitat de vint peus de longitud), un 6,7 % menys que en el mateix període de l’any anterior, enfront del descens del 7,9 % registrat al setembre respecte a 2022. Els granels sòlids van registrar una caiguda de l’1,8 % fins a octubre, fins als 76,6 milions de tones. En esta ocasió, el fort augment del 41,1 % en el moviment de cereals es va veure contrarestat pel descens de carbó i minerals.

Suscríbete para seguir leyendo