Reunió de l’Ecofin

Nadia Calviño serà la nova presidenta del Banc Europeu d’Inversions

La vicepresidenta primera i ministra d’Economia serà la primera dona que ostente el càrrec

La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño

La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño / EFE

Silvia Martinez

La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha aconseguit este divendres els suports necessaris per a ser la nova presidenta del Banc Europeu d’Inversions (BEI), la qual cosa posa fi al procés polític informal i permetrà passar al procediment formal del BEI.

Després de constatar que la de Calviño és l’única candidata que reuneix suport suficient, el ministre de Finances belga, Vincent van Peteghem, que ostenta la presidència rotatòria del Consell de Governadors del BEI, farà una proposta al Consell d’Administració de cara a una votació final oficial.

El candidat guanyador ha de reunir el suport del 68 % del capital del banc i d’almenys 18 estats membre, la participació dels quals es reparteix en funció del seu pes econòmic a la UE expressat en el PIB en la seua entrada en la Unió ―Espanya hi contribueix amb el 9,66 %―, cosa que fa que resulte indispensable el suport de les principals potències econòmiques de la UE.

Calviño, que succeirà Werner Hoyer al capdavant del BEI durant els pròxims sis anys, es disputava el lloc amb Vestager com a principal rival, però també amb la polonesa Teresa Czerwinska, l’italià Daniele Franco i el suec Thomas Östros.

Segons una norma establida en 1958 pel Consell de Governadors, el president del BEI rep el mateix salari mensual que el president de la Comissió Europea, per la qual cosa Calviño percebrà, igual que Ursula von der Leyen, uns 375.000 euros anuals, la qual cosa suposa un salari de més de 30.000 euros al mes.