La Biblioteca Nacional allibera l’obra d’Hernández i onze valencians més

Els autors van morir en 1943, per la qual cosa, a partir d’ara, la seua obra passa a ser de domini públic en 2024

Miguel Hernández, l’abril de 1936, retent homenatge a Ramón Sijé

Miguel Hernández, l’abril de 1936, retent homenatge a Ramón Sijé

L. P.

L’autor alacantí Miguel Hernández és un dels dotze autors valencians l’obra dels quals passa a ser de domini públic en 2024 en haver mort en 1943. A partir d’ara, el seu treball estarà disponible en l’arxiu, també digitalitzat, de la Biblioteca Nacional d’Espanya. En total, la institució posa a la disposició dels usuaris, en este 2024, un total de 1.033 obres corresponents a 137 autors espanyols diferents.

Entre ells hi ha els valencians Pedro Checa, polític del PCE durant la República; el metge Manuel Corachán; Ángel Llorca García, mestre de la Institució Lliure Ensenyament; l’escriptor Pascual Lull Jiménez; el metge exiliat Pedro Mayoral; l’acadèmic José Verdes Montenegro; i l’actor i dramaturg Joaquim Montero.

Al costat de l’escriptor Miguel Hernández, mort per tuberculosi encara que estava condemnat a pena de mort pel règim franquista, s’allibera l’obra de quatre autors més nascuts a la província d’Alacant. Es tracta del comediògraf Carlos Arniches; el professor anarquista Enrique Barberá Tomás; Juan Botella Asensi, advocat i polític republicà, i el diputat socialista Villata.

Autors internacionals

En la llista figuren altres autors i artistes en castellà nascuts fora d’Espanya, com els porto-riquenys Virgilio Dávila i Francisco García Molinas, o els músics cubans Francisco Rojas i Don Azpiazu, compositor, pianista i director de la banda Habana Casino, que va introduir en els EUA instruments de percussió cubans.

A més, en el 2024, Disney perdrà els drets d’autor de la versió original de Mickey Mouse en la pel·lícula Steamboat Willie, de 1928, d’acord amb la llei de drets d’autor dels Estats Units. En la pel·lícula, Mickey té un nas més allargat i uns ulls rudimentaris enfront de la versió actual.

Suscríbete para seguir leyendo