Un altre episodi de vent i calor atípica

El pas de la borrasca Irene preveu pluges en mitja Espanya excepte a la C. Valenciana

Branques caigudes prop del passeig marítim de València

Branques caigudes prop del passeig marítim de València / JM López

Un altre episodi de vent de ponent va deixar este dimecres temperatures atípiques en ple mes de gener. Les fortes ratxes que van començar a bufar a mitjan matí van anar intensificant-se a mesura que avançava el dia, amb registres de fins a 80 quilòmetres per hora en àmplies zones del litoral i 100 km/h en punts de l'interior de Castelló, segons l'Agència Estatal de Meteorologia de la Comunitat Valenciana. Un hivern de rècords càlids, com també ho va ser la tardor prèvia.

L'Aemet destacava que es tractava d'un vent fort de l'oest i sud-oest càlid i sec, en un capítol més de temperatures anòmales per a estes dates. Tot això en un període de quatre mesos caracteritzat per l'absència generalitzada de pluges amb el terreny i la vegetació molt secs que donen lloc a un risc extrem d'incendis forestals. Així, Emergències va activar a primera hora del matí l'estat de preemergència màxim en quasi tota la Comunitat Valenciana.

La Generalitat tenia programats vols de vigilància preventiva davant el risc d'incendis forestals. De fet, a l'Alcora un vehicle havia ocasionat un foc que va acabar afectant uns 80 metres de terreny agrícola, encara que poc després havia sigut controlat pels bombers.

Vallas caídas por efecto del viento en València

Tanques caigudes per efecte del vent a València / JM López

Valors més elevats

Els valors més destacats es van donar a Vilafranca (99 km/h), Torreblanca (73 km/h), València (70 km/h), Xàtiva (69 km/h), Llíria (65 km/h), Carcaixent (63 km/h) o Chelva (62 km/h). A l'aeroport de Manises es va registrar una ratxa de fins a 82 km/h, 70 km/h a Vivers i altres 65 km/h a l'estació de la Universitat Politècnica. Quant als termòmetres, diversos observatoris van superar els 25 °C, com Pego (25,5 °C), Elx (24,4 °C), Alacant (25,3 °C), Orihuela (24,5 °C), Xàtiva (24,1 °C), Sagunt (23,9 °C), València (23,4 °C) i Castelló (22,7 °C).

Els servicis del 112 van atendre diverses caigudes de branques i arbres, servici que va cobrir el Consorci de Bombers de Castelló. A Ontinyent, mentrestant, Bombers València va evitar la caiguda d'un panell d'alumini. A Alcoi van resoldre una incidència amb uralites que es desprenien pel vent. Per a hui està previst que la borrasca Irene travesse la Península, però sense deixar pluja en principi a la Comunitat Valenciana.

Suscríbete para seguir leyendo