Tribunals

Condemnats per les lesions del 9 d’Octubre amenacen i fan la salutació nazi en eixir del juí

Accepten penes d’un a dos anys de presó i allunyament de les entitats de la Comissió 9 d’Octubre

El juí se celebrarà a partir del 4 de març per a dos acusats

Les onze agressions amb lesions comeses pels neonazis i membres de la ultradreta el 9 d’octubre de 2017 es van saldar ahir judicialment amb vint-i-sis reconeixements de culpabilitat a canvi de condemnes mínimes que els permeten esquivar la presó, sempre que no tornen a delinquir en els pròxims anys. També hauran de pagar, entre els 26 condemnats, un total de 95.000 euros entre indemnitzacions i costes del juí, a més del pagament de multes. I fer un curs d’igualtat i drets fonamentals.

Insults i gestos nazis a l’eixida

Una reeducació necessària a la vista de l’actitud amenaçadora i provocativa amb la qual van abandonar ahir la Ciutat de la Justícia alguns dels condemnats. Entre ells Vicente Javier E. C., conegut com “El Alfarrasí”, que va tornar a dir-los llorones” als manifestants antifeixistes concentrats a la porta. “Poco os dimos ese día”, va assegurar mentres abandonava l’edifici judicial fent el gest de netejar-se les llàgrimes amb els artells. Un altre condemnat també va amollar als representants de l’acusació popular: Nos habría salido más barato mataros, mentres un tercer feia la salutació nazi i la resta del grup feia la figa als periodistes i manifestants. Les acusacions examinaran els exabruptes per a valorar si estes manifestacions tenen “rellevància penal”.

Requisits per a evitar la presó

L’acord de conformitat al qual han arribat 26 dels 28 acusats amb la fiscal delegada de delictes d’odi de la Fiscalia de València, Susana Gisbert, permet als 26 conformats evitar el seu ingrés a la presó, encara que hauran de complir una sèrie de requisits. Els vint-i-sis acusats accepten penes que oscil·len entre els dos anys i un any i cinc mesos de presó. I també acaten l’orde d’allunyament de cent metres de les seus de les 16 entitats, sindicats i partits polítics convocants de la tradicional manifestació vespertina del 9 d’Octubre. Tampoc podran aproximar-se a menys de 300 metres dels actes i manifestacions que puguen convocar estes mateixes entitats. En tots dos casos per períodes de tres anys. També hauran de pagar multes per les lesions que van causar a alguns manifestants (una quota diària de 8 euros per un mes), indemnitzacions i la part proporcional de les costes del juí. Estos dos últims conceptes ja s’han abonat (un total de 95.000 euros pagats entre els 26). Les multes es pagaran quan es dicte sentència, ja que el juí continuarà el pròxim 4 de març per a dos acusats que no reconeixen els fets: el polemista faller José Antonio G. H. i Francisco M. M.

“La impunitat ha cessat”

Les conformitats de 26 dels 28 acusats per les agressions del 9 d’octubre de 2017 van ser valorades per les acusacions en finalitzar la vista. La presidenta d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Ana Oliver, va assenyalar que la confessió dels condemnats suposa que “la impunitat ha cessat”. Oliver, advocada de professió, va admetre que acceptaven les conformitats amb “una alegria continguda, perquè voldríem que les penes hagueren sigut més grans”. Però la Comissió 9 d’Octubre va assenyalar que “ha complit els seus objectius: el reconeixement de delictes contra la llibertat i els principis democràtics, el pagament de les indemnitzacions a les víctimes i que no hagueren de passar per este procés. És una data històrica”.

Curs de drets fonamentals

La fiscal de la causa, Susana Gisbert, va considerar “important” l’acord a què s’ha arribat i va recordar que la suspensió de l’ingrés a la presó estarà condicionada a la realització d’un curs d’igualtat i drets fonamentals i a no tornar a delinquir.

Suscríbete para seguir leyendo