Un formulari permet reclamar el lloc que ocupa cada u en la llista d’espera de la dependència

“Si no saps quin lloc ocupes en la llista d’espera, has de demanar-ho per escrit i t’ajudem a fer-ho”, expliquen la plataforma i associacions en la campanya #YyoDondeEstoy

Imatge d’arxiu d’una dona que forma part dels servicis d’atenció a la dependència

Imatge d’arxiu d’una dona que forma part dels servicis d’atenció a la dependència / Miguel Ángel Montesinos

Mónica Ros

Mónica Ros

#YyoDondeEstoy. Així es diu la campanya que han iniciat des d’Acció per a la Justícia Social i que compta amb la col·laboració de diverses plataformes i associacions que treballen amb persones amb discapacitat i en defensa de la Llei de dependència. L’objectiu és exigir unes llistes d’espera públiques en el sistema d’atenció a la dependència que permeten que la persona (i la seua família) que està pendent d’un recurs sàpia quin lloc ocupa. Tant si ha sol·licitat plaça en una residència (centre de dia, ocupacional, o qualsevol altre recurs similar) o si el que espera és rebre una prestació econòmica (o qualsevol de les ajudes previstes en la llei). El problema residix en el fet que, per a adjudicar una plaça, hi ha diverses llistes d’espera.

Si vam aconseguir derogar el copagament, podem tornar a fer història”. Així ho assegura la responsable d’Acció per a la Justícia Social i portaveu jurídica de les plataformes en defensa de la llei de dependència a la Comunitat Valenciana, Sandra Casas, després de preparar un formulari “tipus” que permeta a les persones afectades i les seues famílies presentar, de manera senzilla, una reclamació en la Generalitat Valenciana per a sol·licitar informació sobre el lloc que ocupen en la llista d’espera. L’objectiu és “facilitar” la presentació d’estes reclamacions davant de l’Administració perquè el Consell intervinga en l’assumpte i treballe en un sistema que permeta les llistes d’espera públiques, tal com ocorre en altres autonomies com Madrid o Castella i Lleó.

“No estem demanant un impossible. En altres autonomies, el departament responsable contesta a la sol·licitud i envia una carta en la qual s’indica el número que ocupa l’usuari en la llista d’espera i un codi d’expedient, de manera que es pot entrar en línia a consultar quin lloc ocupes i com transcorre la llista. Este sistema públic és el que perseguim, perquè és transparent i funciona amb criteris objectius”, explica Casas. I és que en estes autonomies, a més, “es publica en el diari oficial quants punts ha obtingut la sol·licitud de cada usuari sobre la base d’una sèrie de criteris (proximitat, renda, membres de la unitat familiar…). El que necessitem és un procés transparent i que les famílies reben una informació necessària per a planificar les seues realitats mentres esperen el recurs que han sol·licitat”.

L’advocada puntualitza que si el sistema actual no permet unificar les llistes, llavors cal canviar-lo. Ho ha demanat el Síndic de Greuges, ho ha demanat la patronal de residències Aerte (l’Associació Empresarial de Residències i Servicis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana) i ara ho demanen les famílies. I en eixe canvi, el focus se centra en la Conselleria d’Hisenda. “La Conselleria d’Hisenda és qui ha de dotar la Conselleria de Servicis Socials dels recursos necessaris per a poder gestionar les llistes d’espera. Estem parlant que hi ha llistes d’espera que són un excel. Parlem de funcionaris que treballen amb paper i bolígraf en el segle de la tecnologia. Qui ha de donar resposta a això és la Conselleria d’Hisenda, que és qui té les competències i el pressupost per a dotar la Generalitat dels sistemes informàtics que necessite”.

Per això, des de la plataforma, les associacions i les entitats que treballen amb persones dependents animen a presentar reclamacions a títol personal davant d’una administració que ha de canviar el sistema perquè “les deficiències del sistema són reals, com així reconeix la Conselleria mateixa. Nosaltres ja hem posat una demanda col·lectiva i ara busquem que les famílies que s’hi involucren, perquè els canvis no arriben a soles”.

Suscríbete para seguir leyendo