La Diputació reserva almenys 40 milions per a projectes d'estalvi d'aigua per la sequera

La corporació convoca els alcaldes per a impulsar projectes d'eficiència hídrica dins del pla d'inversions de la Diputació de 350 milions

Francisco Comes, Jorge Rodríguez i Natàlia Enguix, ahir, a Ontinyent.

Francisco Comes, Jorge Rodríguez i Natàlia Enguix, ahir, a Ontinyent. / Levante-EMV

J.L.G.

La vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix, iniciarà a la fi de febrer una ruta per les comarques per a presentar el Pla obert d’inversions de 350 milions i resoldre els dubtes que puguen tindre els alcaldes i les alcaldesses. L'objectiu és accelerar l'inici dels projectes d'este pla, que va ser aprovat fa uns dies.

«Cada ajuntament ja coneix la quantitat de la qual disposarà en els pròxims quatre anys per a planificar-se, i ara és moment que resolguem qualsevol qüestió tècnica del procediment i els terminis perquè els projectes es presenten i es posen en marxa», explica la dirigent.

Un 10 % per a cicle de l'aigua

Un dels àmbits als quals es dona prioritat dins d'este nou pla plurianual d'inversions en els municipis és la gestió del cicle integral de l'aigua, sobretot ara, en el context de la sequera que s'ha manifestat amb cruesa a Espanya. Els municipis que accedisquen al pla hauran de destinar almenys un 10 % de l'import total a obres d'eficiència energètica. Això és, almenys, 35 milions que es reserven a este efecte, encara que es confia que els municipis aposten per esta línia d'inversions i s'aconseguisquen més de 40 milions. 

Així ho van recordar ahir la vicepresidenta Enguix i el diputat del Cicle Integral de l'Aigua Francisco Comes, màxims responsables polítics d'Egevasa, l'empresa mixta que gestiona el cicle integral, durant una visita a Ontinyent.

El dia 29 de febrer, de fet, la Diputació de València ha convocat els alcaldes i les alcaldesses a una trobada a València per a explicar la nova etapa de l'empresa pública i posar en relleu l'oportunitat i importància d'estes inversions. «El canvi climàtic està ací. Hem de treballar per la sostenibilitat», va assenyalar Enguix després de visitar amb Comes i l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, les millores escomeses en els últims anys a la ciutat després de l'impacte de la DANA de 2019.

«Esta és la legislatura de l'aigua», va apuntar Comes: «Des de la Diputació ens hem posat a treballar de valent pel cicle integral de l'aigua, a través de la ferramenta de l'empresa pública Egevasa, que pot arribar als ajuntaments per a acompanyar-los i ajudar a evitar pèrdues d'aigua».

Comes va insistir també que el nou pla d'inversions augmenta l'import, i es prolonga durant quatre anys per a facilitar l'execució d'inversions de major envergadura i evitar la pèrdua de finançament. A més, es designa com a estratègica la inversió en l'eficiència hídrica, amb la reserva d'este 10 % per al cicle integral.

En paral·lel a este impuls a les millores en eficiència hídrica, Enguix visitarà els pròxims dies les comarques per a explicar l'abast del pla. El recorregut començarà a Bétera, on estan convocats els ajuntaments del Camp de Túria, el Camp de Morvedre i l'Horta Nord. L'objectiu d'estes visites comarcals és «facilitar el procediment de presentació i posada en marxa dels projectes als municipis, amb l'única finalitat d'agilitar els processos i ajudar-los al fet que les subvencions es traduïsquen en obres acabades i millores reals per a les persones que habiten eixos pobles».

Millorar l'execució

El Pla Obert és el major programa inversor de la història de la Diputació de València, amb 340 milions per als municipis de les 15 comarques i 10 milions més per a les mancomunitats. No obstant això, «no volem quedar-nos només amb l'esforç inversor, sinó incrementar de manera considerable un nivell d'execució que en l'últim pla no arriba al 10 %, amb vora 100 milions sense executar», assegura Enguix, que recorda que el Pla d'inversions 2022-23 «l'hem prorrogat perquè els municipis puguen acabar obres i no hagen de renunciar a les ajudes». Des de l'aprovació del pla, el passat 30 de gener, els ajuntaments poden presentar els projectes que desitgen, que seran aprovats en tres convocatòries anuals.

Suscríbete para seguir leyendo