Sanitat tira avant el decret de selecció de la borsa amb suport dels sindicats

El conseller Marciano Gómez defén que el nou procés permet "prioritzar la qualificació dels professionals"

CCOO és l'únic sindicat que hi ha votat en contra; UGT i Intersindical se n'han abstingut 

Intervenció quirúrgica en un dels quiròfans de l'hospital d'Alzira, en una imatge d'arxiu.

Intervenció quirúrgica en un dels quiròfans de l'hospital d'Alzira, en una imatge d'arxiu. / Levante-EMV

Lluís Pérez

Lluís Pérez

La Conselleria de Sanitat tira avant amb la tramitació del decret per a la selecció del personal temporal per als llocs A1 i A2. L'esborrany, modificat en diverses ocasions, ha aconseguit esquivar la postura en contra de la majoria de sindicats professionals en la taula tècnica, amb un únic posicionament en contra, el de CCOO; encara que tant UGT com la Intersindical Salut s'han abstingut en la votació no-vinculant. 

El nou procés per a accedir a la borsa i a altres llocs de qualificació específica es basa, segons el conseller Marciano Gómez, a "prioritzar, sobre altres aspectes, la qualificació dels professionals, sempre pensant en l'objectiu fonamental de millorar la salut dels ciutadans". No obstant això, al llarg del procés, els representants sindicals han expressat la seua preocupació perquè el procés tendira a ser "subjectiu" i "arbitrari", en incloure una entrevista personal, que es va convertir en exposició personal en l'última taula de negociació. 

No obstant això, des de Sanitat es congratulen pel suport sindical en la taula tècnica i insistixen, en veu de Gómez, en el fet que "el nostre objectiu és comptar amb els millors professionals en la sanitat pública per a oferir una atenció sanitària de qualitat i crear un sistema sanitari que avance cap a l'excel·lència i, per a això, cal comptar amb els professionals millor preparats en cada àrea assistencial". Esta finalitat ha sigut aplaudida per CSIF, encara que exigixen a la Generalitat que es faça "amb transparència, control i seguretat jurídica". 

Itineraris, introduïts a última hora

La taula tècnica ha votat un decret amb modificacions respecte a l'últim de provisional presentat als sindicats. En este, s'introduïen els itineraris formatius per a les diferents especialitats d'infermeria creades: l'àrea de quiròfan, pacients crítics, hemodiàlisi, hemodinàmica i intervencionisme. Esta "sorpresa" d'última hora ha indignat UGT. La seua representant, Eva Plana, ha denunciat que "no és ètic que es facen estes coses, a correcuita", encara que agraïxen la inclusió dels itineraris formatius. Sanitat s'ha compromés a posar en marxa cursos de formació especialitzada, a través de l'EVES, per al personal d'infermeria; una reivindicació important per a este sindicat, raó que ha motivat el seu vot cap a l'abstenció. 

Punts clau de la negociació

A mesura que ha anat evolucionant el procés de negociació, la Conselleria ha anat cedint algunes de les peticions dels sindicats. Per exemple, en un primer moment, comptar amb títols acreditats d'altres idiomes comunitaris podia implicar més punts que els coneixements de valencià, encara que van assegurar que havia sigut per un problema tècnic. La veritat és que el valencià ha perdut pes en la nova baremació inclosa en el decret -ha reduït la seua puntuació màxima a la mitat, de huit a quatre punts-, però, finalment, el seu pes és major que el dels idiomes comunitaris. 

Un altre dels punts candents de la negociació ha sigut la introducció d'una entrevista personal, ara exposició personal, per a qualificar el personal aspirant a un lloc de qualificació específica. L'esborrany inicial el titllava d'"entrevista" sense decretar què s'havia de valorar i de quina manera, i, en les propostes posteriors, ha anat canviant de nom, "exposició personal", i s'hi han inclòs diversos ítems per a valorar este apartat que, a més, ha perdut pes en la baremació en favor de l'experiència personal. 

Encara que, en un primer moment, la proposta recollia que este apartat de l'exposició -valora la formació específica i l'activitat científica i investigadora desenvolupada, entre altres paràmetres- no comptara amb la participació de representants sindicals i quedara en mans de la gerència de cada departament de Salut; el CSIF i UGT es congratulen per la incorporació d'un membre sindical en esta comissió avaluadora. 

Malgrat els canvis, des de CCOO continuen denunciant que este decret dona "un aval jurídic" a un sistema "en el qual es pot contractar a dit", per la qual cosa és un sistema que "menysprea la carrera de cada persona i se salta impunement els principis d'accés a l'ocupació pública: igualtat, mèrit, capacitat i publicitat". 

Suscríbete para seguir leyendo