Les atencions d’emergència continuen a l’alça a València pel sensellarisme, els desnonaments i els intents de suïcidi

Segons el balanç de 2023, oferit pel servici SAUS, la franja compresa entre els 36 i els 45 anys seria la més vulnerable, amb 554 atencions rebudes

Persones sense llar dormen al ras a València

Persones sense llar dormen al ras a València / LEVANTE-EMV

Claudio Moreno

Claudio Moreno

La regidora de Servicis Socials de l’Ajuntament de València, Marta Torrado, ha presentat un balanç d’atencions realitzades en 2023 pel Servici d’Atenció a Urgències Socials i Col·laboració en Emergències (SAUS). El servici municipal, que compta amb 15 treballadors més tres incorporacions per a la campanya del fred, va atendre a l’any 1.854 homes i 1.354 dones, la qual cosa fa una suma de 3.208 persones.

Quant a la tipologia de les activacions, en destaquen cinc que pràcticament conformen la totalitat del servici. Per percentatges, el llistat del SAUS l’encapçala el conjunt de derivacions de Servicis Socials, els centres d’atenció a les persones sense llar i els centres d’atenció a la immigració, amb un 24,5 % de les activacions. En segona posició apareix la campanya del fred, amb un 17,7 %. La tercera atenció més freqüent és la que es produïx amb la pèrdua sobtada d’allotjament. És a dir, amb els desnonaments —9,1 %—. La quarta es dirigix a l’atenció de persones sense llar en urgència social —5,6 %— i la quinta està relacionada amb els intents de suïcidi, amb un 4,6 % de les activacions d’emergència.

El conjunt d’estes intervencions ha manifestat una tendència alcista en els últims tres anys, després del creixement en pandèmia i la caiguda observada després del crític 2020. D’esta manera, el SAUS va atendre, en 2021, 1.120 persones; en 2022, 2.818, i en 2023, les ja mencionades 3.208. En l’Ajuntament expliquen l’enorme salt en les xifres, entre altres motius, per la implantació del servici les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, de manera que puga assumir més càrrega de treball.

Finalment, el balanç també ha servit per a descobrir en quins rangs d’edat hi ha un volum més alt d’activacions. En concret, segons estes dades, la franja compresa entre els 36 i els 45 anys seria la més vulnerable, amb 554 atencions rebudes. A continuació hi hauria la franja immediatament inferior —els joves valencians— i la immediatament superior, és a dir, persones de mitjana edat. També crida l’atenció el nombre d’emergències assumides en menors: un total de 354.

Suscríbete para seguir leyendo