Conflicte a Orient Pròxim

Dimitix el cap de la intel·ligència militar israeliana per la seua responsabilitat després de l'atac de Hamàs

Es convertix així en el primer alt càrrec a dimitir pels fracassos que van envoltar l'atac de Hamàs del passat 7 d'octubre

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, dona la mà al cap de la intel·ligència de l'exèrcit israelià Aharon Haliva, en una fotografia d'arxiu.

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, dona la mà al cap de la intel·ligència de l'exèrcit israelià Aharon Haliva, en una fotografia d'arxiu. / EP

EFE

El cap de la Direcció d'Intel·ligència, Aharon Haliva, va sol·licitar este dilluns posar fi al seu càrrec castrense, per considerar-se responsable de la inacció militar que no va evitar l'atac múltiple de Hamàs del passat 7 d'octubre en el qual van morir 1.200 persones en territori israelià.

"En una decisió amb el cap de l'Estat Major i amb l'aprovació del Ministre de Defensa, es va decidir que el general Aharon Haliva acabarà el seu càrrec i es retirarà de les Forces de Defensa d'Israel, una vegada que el seu successor siga designat", va anunciar hui un comunicat castrense.

Haliva es convertix així en el primer alt càrrec a dimitir pels fracassos que van envoltar l'atac de Hamàs, arran del qual l'exèrcit va iniciar una investigació interna a la fi de febrer, les conclusions de la qual s'espera que siguen presentades al cap de l'Estat Major, el tinent general Herzi Halevi, a principis de juny.

Ja a l'octubre, Haliva, amb 38 anys de servici en les Forces de Defensa d'Israel, va assumir part de la culpa, davant una resposta lenta contra milers de milicians de Hamàs, que eixe dia van prendre el control de més d'una desena de comunitats israelianes i van arribar a desplegar-se armats en un 3 % del territori.

La investigació interna en curs busca analitzar la resposta de les tropes també en el període anterior i posterior a l'atac, així com el seu desplegament en el terreny i els procediments operatius usats per a anul·lar els combatents.

Segons una enquesta publicada hui i realitzada entre els dies 14 i 17 d'abril per l'Institut de la Democràcia d'Israel, el 62 % de la població israeliana -tant jueus com àrabs- consideren que és hora que dimitisquen els responsables dels errors del 7 d'octubre, més de sis mesos després de la massacre.

Suscríbete para seguir leyendo

TEMAS