Recentment, des del Grup Municipal Compromís de l´Ajuntament de València hem demanat que la Junta Central Fallera (JCF) retirara oficialment la distinció del bunyol de brillants que, com a organisme municipal, va concedir al dictador Francisco Franco en 1947.

Dissortadament, la JCF, dirigida pel PP, ha contestat amb absurdes dilacions, d´idèntica manera que abans féu l´Ajuntament, negant-se a complir la Llei de Memòria Històrica que obligava a retirar al dictador el títol d´Alcalde Honorari de València, també exigit per Compromís i la resta de l´oposició. Al remat, els tribunals de justícia obligaren el govern municipal a complir la llei. Per això, encara no entenem com des de l´actual govern de la ciutat i la JCF s´han posat tantes dilacions per al compliment d´una llei i no s´han pres mesures reals, directes i immediates per a fer justícia a la democràcia i la memòria dels nostres ciutadans.

A més a més, volem deixar ben clar que la retirada del bunyol de brillants a Franco, símbol de com la dictadura va instrumentalitzar totalitàriament la nostra festa, no sols constitueix un imperatiu ètic de normalitat democràtica, sinó que atén una demanda de legítima reparació històrica. Ens referim, concretament, a la reivindicació de la memòria de tots aquells milers de fallers, falleres i artistes fallers que, per haver-se posat del costat de la legalitat republicana, foren executats, empresonats, desapareguts o obligats a exiliar-se a partir de 1939. Per no parlar dels milers de fallers als quals se´ls va prohibir oficialment pertànyer a cap comissió fallera per haver-se «significat» a favor de la democràcia. Tots ells han estat invisibles per a una JCF que ha commemorat el seu 75 aniversari sense cap reconeixement ni record.

No parlem per parlar. Segons un rigorós i documentadíssim estudi de l´investigador Ramon Estellés publicat en 2013 en la Revista d´Estudis Fallers, en el cens faller de València de 1943 només quedava, amb el màxim nivell de probabilitat, el 12,5 % dels fallers i les falleres censats en 1937. Que cadascú en traga les seues conclusions. Per això insistim que és de justícia no sols la retirada de l´infamant bunyol de brillants a Franco, sinó que des de la JCF es reconega oficialment tots aquells fallers i falleres que pel seu compromís democràtic desaparegueren o van ser obligats a viure en l´exili exterior i interior. Amb ells també es perdé tot un valuosíssim capital cultural i faller que hui, encara que siga tardanament, cal reivindicar i reconéixer per la dignitat de la nostra festa i el bon nom de la nostra ciutat.