Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Exèrcits i educació són antagònics

Davant la signatura per part dels Ministeris d'Educació i de Defensa d'un conveni per a intentar millorar el coneixement del paper de «las Fuerzas Armadas o de simbolos como la bandera, el escudo y el himno de España» en les aules, volem manifestar, com a moviment de mares i pares (FAPA-Horta Sud) que cap exèrcit defensa la Pau.

Cal canviar el paradigma de la defensa i passar de la seguretat entesa militarment, la qual ens condueix una i altra vegada a la guerra i a la violència, a la «seguretat humana» com la va definir fa dècades les Nacions Unides, que posa al centre la defensa dels drets de les persones i la natura. Tenim el convenciment que la seguretat humana no ha de ser garantida amb mitjans violents, sinó amb inversions en educació, sanitat, defensa dels drets humans, accés al treball i a l'habitatge, la protecció del medi ambient? Tots aquests valors sí que cal defensar-los, però amb altres mètodes, altres mitjans com ara: les vagues, la desobediència civil, la no-col·laboració, la protesta, el boicot, l'acció directa noviolenta,?

Els valors que transmeten les institucions militars, com l'obediència, la disciplina, el patriarcat i especialment el recurs a la violència com a mètode per a la resolució dels conflictes, contradiuen els valors de Pau i diàleg que creiem que han de regir l'educació. Treballem des del nostre moviment i amb la resta de la comunitat educativa i tenim pensem que l'objectiu dels agents educatius és el foment de l'educació per la Pau, la ciència, el respecte, el diàleg i la convivència i, per tant, creiem que exèrcits i educació són conceptes manifestament antagònics.

«L'Obediència no es ja virtut»

No cal ni dir que avui en dia la pedagogia més integradora i més alliberadora ens orienta a educar en valors totalment contraris als valors que representa la defensa militar. Com deia Lorenzo Milani, pedagog italià: «Cal tenir el valor de dir a la joventut, que l'obediència no és ja una virtut, sinó la més subtil de les temptacions. Caldrà ensenyar a obeir les lleis quan siguen justes (quan siguen la força dels febles). Quan al contrari siguen injustes (quan sancionen i abusen dels més febles), caldrà desobeir-les i lluitar per canviar-les».

O com afirmava Eduardo Galeano: «Tant de bo puguem ser persones desobedients cada vegada que rebem ordres que humilien la nostra consciència o violen el nostre sentit comú».

No volem deixar passar -encara que com a Fapa-Horta Sud estem participant en Plataformes i denunciant les barbàries de les guerres i les seues conseqüències- que lamentem que la majoria de partits, sindicats i col·lectius estiguen tan absents de les convocatòries. És imprescindible i urgent la mobilització ciutadana perquè tota guerra és un crim contra la humanitat i qualssevol vida humana val el mateix, siga d'on siga.

Lamentablement, el mateix sistema que retalla ací els nostres drets socials bàsics, que converteix en mercaderia les nostres vides és el que crida a la guerra. Davant l'avarícia sagnant dels "mercats" cal cridar a la no-col·laboració amb la guerra, a la cooperació internacional per la desobediència civil contra el terrorisme dels estats, que amenacen la seguretat del planeta.

La guerra comença ací i podem aturar-la ací. Solidaritat amb totes les persones refugiades. !!!

Compartir el artículo

stats