Burjassot, dins de les activitats commemoratives del XXV aniversari de la mort de Vicent Andrés Estellés donà a conéixer divendres passat a poqueta nit, en el saló de plens de l'ajuntament, la proposta de treball escolar "Posa't les ulleres. Unitat didàctica per la Ruta Estellés", que sobre el poeta "de meravelles" han elaborat Paula Beneito, Aránzazu Cerdà i Adrià Martí, pel que fa als textos, i Alejo Negro, quant a la il·lustració i disseny de la publicació, davall la coordinació i assessorament lingüístic de Xavier Benavent, tècnic de l'Agència de Promoció del Valencià municipal.

Foren la regidora de Promoció del Valencià, Maria Viu, acompanyada d'un dels autors, Adrià Martí, i de l'assessor lingüístic Xavier Benavent, els qui s'encarregaren de presentar en societat esta nova guia dirigida principalment a l'alumnat de Primària, Secundària i Batxillerat dels centres educatius del municipi. En paraules dels seus responsables, "Posa't les ulleres" oferix "un munt de posssibilitats per tal d'esprémer al màxim tots els detalls que envolten el poeta". La guia, que inclou informació biogràfica de l'escriptor, poemes i un acurat plànol de la Ruta Estellés, compta amb una sèrie de propostes metodològiques, "eminentment lúdiques", dividides segons el grau de dificultat per a ser treballades.

Així mateix la unitat didàctica convida les escoles a "acostar-se d'una manera autònoma" a la Ruta Estellés, de forma que els estudiants, a més de conéixer l'obra estellesiana, puguen valorar la riquesa patrimonial, cultural i històrica del poble on viuen. No cal dir que l'itinerari poètic passa per llocs tan emblemàtics de la localitat, i evocats pel poeta, com ara el monument de les Sitges, el castell de Sant Joan de Ribera, l'antic Mercat Municipal i l'horta. Recentment, a les parades de la Ruta se n'ha afegit una altra, en concret la situada a la plaça Ovidi Montllor. Ara ja en són 26.

Trencant barreres

Cap al final de la presentació, l'Agència de Promoció del Valencià anuncià que "pròximament", gràcies a la col·laboració de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (Fesord), la Ruta Estellés incorporarà als codis QR de tots els seus punts vídeos amb llengua de signes perquè les persones amb dificultats auditives també puguen accedir als continguts orals dels codis.