Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Picanya

LA LLUNA CLOU LA TEMPORADA DE TERTÚLIES

Mario Caballero, tertulià i escriptor, va llegir dos relats dels seu llibre «Cuentos de una noche de verano»

Sopar previ a la tertúlia. l-emv

A pocs quilòmetres de Picanya, serpentejant per un atractiu camí ombrívol nascut al camí de la Pedrera, s'arriba a l'encisador territori dels horts. Aquests habitatges sorgits amb la revolució industrial de finals del segle XIX i principis del XX van associats a la transformació del paisatge del secà tradicional en els actuals camps de tarongers. L'aigua, necessària per transformar la terra, va manar amb intensitat des dels profunds pous perforats gràcies a la invenció de la màquina de vapor i dels posteriors motors elèctrics. Al llarg de més de cent anys han perdurat fins els nostres dies com a testimoni d'una època i d'un context social.

El joliu i endreçat jardí de l'hort Alba Garcés va acollir, el darrer dijous de juny, el col·lectiu La Lluna que tancava el seu curs de tertúlies, que tot just assolia enguany els 26 anys de la seua creació. A l'aire lliure i sota l'astre en quart minvant s'aplegaren al voltant d'un sopar i al reclam de la paraula una gentada de seixanta persones. Alfred Ramos, presentador de l'acte, va enumerar les diferents tertúlies que han conformat el curs de la Lluna com ara les projeccions de les pel·lícules, amb l'assistència dels seus directors o guionistes: «Savis de l'Horta», de David Segarra, «Tigernut: la patria de las mujeres íntegras», d' Andoni Monforte o el capítol dedicat a Empar Navarro de la sèrie «Valentes» a càrrec d'Andreu García, guionista. També va esmentar la tertúlia feminista, organitzada amb el Grup de Dones de Picanya, entorn de la bretxa salarial, així com la presentació del llibre «Gent de l'Horta Sud. Biografies 1», realitzada pel Centre d'Estudis Locals (CEL) de Picanya. I donat que hem tingut un any d'eleccions, va esmentar les dedicades a la presentació de les candidatures locals del PSPV i de Compromís, encapçalades pels seus candidats, J osep Almenar i Helena Ferrando, respectivament, amb l'anàlisi d'aquests resultats electorals.

A continuació Fina Garcés, actual propietària de l'hort, va prendre la paraula per desgranar la història d'aquests espais emblemàtics i de la seua difícil pervivència com a patrimoni cultural i agrari de Picanya, tot concretant, a més, les característiques arquitectòniques i paisatgístiques de l'hort Alba Garcés. Fina, generosa com a amfitriona de la revetlla, es va guanyar la simpatia dels tertulians i tertulianes presents amb les seues afables dissertacions. Mario Caballero, tertulià i escriptor, va llegir finalment dos relats dels seu llibre «Cuentos de una noche de verano», narracions adients entre la ironia i la reflexió sobre el devenir quotidià de la vida, que ha merescut guanyar el XXII Certamen Literari Villa d'Ermua amb el relat «Las flores de la vereda», present en aquest llibre. Com és habitual els membres del col·lectiu de la Lluna van intervindre amb les seues preguntes, aportacions, anàlisis i reflexions per a cloure una captivadora tertúlia a la llum de la lluna, amb la lliure expressió com a concepte essencial d'aquesta comunitat dialògica picanyera nascuda en 1993.

Compartir el artículo

stats