Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

100 anys de prodigi musical

La música és el llenguatge universal per excel·lència. Un idioma que es parla a tot el món i que és capaç de transformar realitats i afavorir la unió i l'enteniment entre les persones. I tal vegada, una de les coses més sorprenents i que millor sabem fer els humans és, en el cas dels músics, tocar a l'uníson sota la batuta d'un mestre director, seguint un mateix pentagrama on les notes individuals de cada instrument es converteixen en un únic so col·lectiu. I potser este siga un dels secrets millor guardats de la Societat Artístico Musical Picassent per complir un segle de vida. Cent anys de prodigi musical que han deixat un gran llegat i herència patrimonial per al nostre municipi.

El 5 de gener de 1919, és la data en que un grup de veïns del poble, moguts per les seues inquietuds de difondre la cultura i l'art de la música, es va reunir a la casa de Don Salvador, al carrer de la Penya, per constituir el Centro Musical Explorador, associació considerada la base i forja de l'actual Societat Artístico Musical. S'inicià aleshores un llarg recorregut com a col·lectiu que ha travessat diverses etapes i que ha vist passar generacions senceres, sobretot de famílies en les que s'ha anat seguint amb el temps les petjades musicals dels seus avantpassats. I així, de pares a fills, el pentagrama musical a Picassent sona hui amb més força que mai, amb solera i també amb molt de futur.

En el seu camí, la Societat Artístico Musical ha estat formada per homes i dones que han establert amb la música un vincle de vida, cadascú dins les seues possibilitats: alguns formant part de la Directiva, altres com a músics, mestres, pares i mares donant suport als seus fills i filles músics, persones dedicades a la intendència, manteniment del local social, i tampoc ens podem oblidar de les Dones per la Música i la seua inestimable dedicació. I així ha sigut fins a hui i esperem que continúe sent-ho, perquè el més important és tindre clar que «la unió fa la força» i que cada persona compleix una missió dins el col·lectiu, aportant el seu granet d'arena individual per contribuir a una realitat molt més gran. I és que la Societat Artístico Musical sona al poble i també fora de les nostres fronteres perquè amb el seu tarannà prodigiós ha aconseguit que es formen milers de músics que hui són vertaders professionals en orquestres com la de RadioTelevisió Espanyola i també en altres d'àmbit internacional, grans directors de bandes, músics i també professors de Conservatoris i mestres d'escola.

I així, la seu social del carrer Nou ha sigut i és una gran escola, diversa, plural i amb les portes obertes al poble i a tot aquell que vulga compartir l'estima per la música. Un lloc on diàriament l'activitat bull i l'entrar i eixir de grans i menuts és constant, on al passar, a través de les seues finestres pots escoltar les notes d'un piano o d'un saxo assajant, en definitiva, un espai on les relacions flueixen i on es treballa de valent amb vocació i amb consciència de pertànyer a un teixit associatiu, el de Picassent, des del qual sempre s'ha estat disposat a col·laborar i participar en els actes festius i culturals del poble: Santa Cecília, Festes Majors, Falles, Miraculosa, Corpus, Festes de Sant Cristòfor, entre altres. Perquè... quan més festa és, ahí està la Societat Artístico Musical, en aquest cas la Banda. Una Banda que en la seua vessant de Simfònica triomfa allà on va, ja siga a Innsbruck, Tafalla, Morella o València, on l'any 2017, va obtindre el primer premi al Certamen de Bandes de la Diputació.

Per tot açò, a Picassent enguany estem de celebració i jo com a alcaldessa estic ben orgullosa de tindre al meu poble una associació que és ja una gran família amb unes arrels molt sòlides i a la que no tinc prou paraules per agrair-li tot allò de bo que ens ha aportat durant este llarg temps. Enhorabona, i per molts anys més!

Compartir el artículo

stats