Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tres dècades de poesia a Alaquàs

Tres dècades de poesia a Alaquàs

El passat 2 de setembre el Certamen de Poemes d'Alaquàs arribà a la seua 30a edició, una circumstància que el converteix en la convocatòria literària més fructífera i longeva del municipi; i en una de les més veteranes no sols de l'Horta Sud, sinó de tot el territori valencià.

Els orígens es remunten a l'any 1990, moment en què els Clavaris de la Mare de Déu de l'Olivar de 1991 preparaven els actes commemoratius que havien de celebrar-se en honor de la Patrona. I, juntament amb l'aleshores rector de la parròquia, Vicent Cardona, decidiren posar en marxa un concurs líric que tenia per objecte estimular l'escriptura i la lectura de poemes dedicats a la Patrona. Així mateix, la iniciativa també pretenia recollir les múltiples composicions que, històricament, els devots i devotes han dedicat a la Mare de Déu en les novenes a propòsit de les «passades» que realitzen els clavaris a les seues llars.

Fou aquesta idea la que donà lloc a la primera edició d'un certamen que, durant els anys posteriors, aquell grup de persones (constituït en l'Associació Cultural Mare de Déu de l'Olivar) tornaren a convocar en deu ocasions, fins a l'any 2000: «Amb la finalitat d'impulsar la devoció a la Patrona d'Alaquàs profunditzant en un aspecte tradicional d'esta devoció: la de recitar pregàries i lloances a la Verge en forma de poemes els dies que es celebra la novena en casa dels clavaris», segons que afirmaven en maig de 1992. I encara continuaven: «La resposta obtinguda en la primera convocatòria ens anima a organitzar esta segona, amb la seguretat que la participació serà superada en qualitat i en quantitat».

En setembre de 2000, en el moment d'acomplir-se la desena convocatòria (quan el concurs literari ja estava més que consolidat), els iniciadors passaren el relleu a una desena de jóvens (en la seua major part vinculats a l'agrupament escolta Argila) que, dotze mesos abans, s'havien fet càrrec de la Clavaria del Santíssim Crist de la Bona Mort. I fou així que aquella nova colla ha aconseguit, vencent dificultats, fer arribar el Certamen de Poemes fins a la trentena convocatòria.

Vist des de la perspectiva del pas del temps, no hi ha dubte que els Clavaris de l'Olivar 1991 demostraren una gran audàcia i valentia, en aquell llunyà 1990, cridant al poble d'Alaquàs a una convocatòria poètica que, si bé comptava amb il·lustres precedents històrics (com ara els Jocs Florals de 1920, que enguany compleixen el centenari, i els Premis Literaris «Vila d'Alaquàs», que havien tingut lloc a la dècada dels anys setanta i huitanta), resultava agosarada, per la manera com s'impulsava i els molt limitats recursos amb què comptava. Els noms dels fundadors (alguns dels quals, dissortadament, ja no estan entre nosaltres) són: Francisco Chuan, Vicent Ferrer, Miquel Ferrer, Juan José Garcia, Pasqual Garcia, Alfredo Jara, Francisco Lino, José Martí, Antoni Martínez, Vicent Montalt, José Roca, Roman Ruiz, Vicent Tàrrega, Vicent Usedo i Vicent Vives.

Al llarg d'aquests anys, el Certamen de Poemes d'Alaquàs, que ha comptat amb participants de més enllà del territori valencià, no sols ha promogut la creació de lírica en honor de la Mare de Déu de l'Olivar, sinó també del poble d'Alaquàs (les seues arrels històriques, tradicions i costums, fills il·lustres, edificis més emblemàtics, etc.) i la comarca de l'Horta. I, encara, de Sant Francesc de Paula i del Castell-Palau, ja que en 2007, a propòsit del cinqué centenari de la defunció del sant (1507-2007), la convocatòria acollí una modalitat especial, i en 2018, amb motiu dels cent anys de la protecció del monument, també.

A més, resulta també oportú recordar que, durant aquestes tres dècades, totes les composicions que s'han presentat han sigut posteriorment recollides i editades en llibrets recopilatoris (un per any) que estan a l'abast de totes aquelles persones que desitgen consultar-los. Amb la qual cosa podem afirmar que, a hores d'ara, Alaquàs compta amb un corpus literari de més d'un miler de poemes inspirats en temes locals i comarcals. No és poca cosa.

D'una altra banda, cal destacar que, a banda de la convocatòria del certamen, l'Associació també ha promogut d'altres activitats com ara un recital d'homenatge a Manuel Santonja Domínguez (1915-1998), «el Poeta Musical d'Alaquàs», que, a través de les xarxes, tingué lloc enguany entre el 23 d'abril i el 17 de maig, durant el temps del confinament, i que comptà amb la participació d'una setantena de persones.

Finalment, és important assenyalar que els membres de l'Associació Cultural Mare de Déu de l'Olivar sempre hem apostat per la col·laboració amb d'altres associacions i col·lectius. I que, durant tots aquests anys, hem comptat amb el suport i patrocini de la Confraria i la parròquia de la Mare de Déu de l'Olivar i de l'Ajuntament d'Alaquàs. A més, també hem col·laborat amb l'Associació Cultural Penya el Foc 2000 en les Calderes de Sant Francesc de Paula; i hem rebut el suport de diverses clavaries del Crist de la Bona Mort i de la Mare de Déu de l'Olivar i de múltiples comerços i col·lectius que, en un moment determinat, han decidit fer costat al certamen. En aquesta línia de cooperació, tres anys enrere encetàrem una col·laboració amb la Unió Musical d'Alaquàs (UMA) mitjançant la qual, durant el certamen, té lloc un xicotet concert de la Jove Orquestra.

Com no podia ser d'una altra manera, l'acte de lliurament dels premis d'enguany ha sigut reduït i acord a les mesures de seguretat que assenyala la normativa covid. Però, amb tot, ha aconseguit mantindre viva la flama de la poesia que, ara fa precisament cent anys, s'encengué amb la convocatòria d'un certamen literari que, no debades, tingué lloc al Castell-Palau, el que possiblement és el l'emplaçament més poètic del municipi d'Alaquàs.

Compartir el artículo

stats