Gemma Beguer Miquel va ser al llarg de diverses dècades l’ànima de la llibreria Botafocs de Torrent. Fundada el 1979 pel seu germà Sento Beguer -prenent un dels malnoms familiars-, aquesta es va convertir en una de les poques llibreries físiques i una de les de tradició més gran de la capital de l’Horta Sud de les darreres dècades. Aquest establiment, primer ubicat en l’Avinguda i més tard al carrer Francesc Roselló, comptava amb un caràcter especial, a l’estil de les llibreries independents angleses o londinenques. De fet, va participar al llarg de molts anys en la Fira del Llibre i, a més a més, estava adherida al Gremi Llibrers de València.

Gemma va nàixer a Torrent fa 56 anys. Gran aficionada a la lectura, a mitjans dels anys 80 va començar a col·laborar en Botafocs i en els 90 a dirigir-la. Era filla del que fora alcalde i cronista de la ciutat, Vicent Beguer Esteve (1923-1994), dintre d’una destacada nissaga de la població en què trobem alcaldes, polítics, empresaris i rellevants funcionaris al servei de l’administració pública, la majoria vinculats al món de la cultura.

Malauradament, aquesta coneguda família ha perdut de nou un dels seus membres, deixant una vegada més un buit a la societat torrentina. Cal recordar que en els darrers anys han desaparegut també les seues ties grans, col·laboradores de Botafocs i, que com Gemma, varen ser dones independents i avançades al seu temps. Aquestes varen ser Rosario Miquel Marín (1929-2016), que va presidir Càritas de la Parròquia de Sant Josep i Amparín Miquel Marín (1924-2017), infermera de professió a l’ambulatori de la localitat i que és recordada per ser la primera Fallera Major d’una comissió de Torrent.

Ara fa tres anys, per malaltia Gemma no va poder continuar obrint Botafocs cada dia i el passat dissabte 5 de desembre ens deixà per sempre, quedant molt afectades totes les persones que la estimavem, especialment la seua família. D’aquesta manera ens ha quedat un buit important en el món del llibre a Torrent que sempre recordarem.