Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Raúl Pareales Albert

«Maltracten els menors perquè són marionetes del poder i la seua explotació reporta molts beneficis»

«S’està avançant en drets, però no en qualitat de vida. Es podria arribar a la cordialitat mundial, on no hi haja fronteres socials», diu

Raúl Perales amb la seua novel·la junt a la figura de Andrés Estellés. | V. RUIZ SANCHO

Raúl Perales Albert, veí de Burjassot i estudiant del grau de Geografia i Medi Ambient en la Universitat de València, ha publicat recentment la seua òpera prima, la tercera edició de la qual ve de camí. Es tracta de la novel·la «Infame», una història d’intriga sobre el maltracte a la infància i el tràfic de menors. Segons la crítica, el llibre convida el lector a «reflexionar sobre la condició humana, la llibertat individual i col·lectiva i la solidaritat» en un context marcat pel narcotràfic, la violència gratuïta, el poder oligarca i el crim organitzat. Als seus 20 anys, Raúl Perales ja està preparant un altre llibre.

¿Quan descobrí l’escriptura?

Fa quatre o cinc anys, en l’institut, a través de la poesia de Vicent Andrés Estellés, en especial el seu «Llibre de meravelles», i de la narrativa d’Stephen King. Això no obstant, la filosofia m’ha donat allò que la vida no em podrà donar mai, i és la verdadera reflexió sobre la nostra existència i sobre «l’‘eudaimonia» social.

Cada vegada són més les organitzacions no governamentals i les entitats institucionals que, de manera contundent, s’impliquen en la defensa dels drets de la infància. ¿Pensa que s’ha avançat en el fet de considerar els xiquets com a persones i no com a meres ‘cries’ dels adults?

Crec que sí, almenys en els països desenvolupats amb les noves praxis. Però també es pot dir que estos, amb les seues grans empreses multinacionals, moltes clandestines, influïxen en els països subdesenvolupats on existixen organitzacions criminals com les de tràfic de menors. En els països ‘pobres’ contracten xiquets i xiquetes el treball dels quals, al final, suposa diners de forma directa i indirecta per als més desenvolupats..

¿Per què es maltracta els menors?

Són el grup més vulnerable de la societat. No ténen experiència, no tenen coneiximent, són molt manipulables i, sobretot, són marionetes del poder, la seua explotació reporta quantiosos beneficis.

«Infame», títol de la novel·la, no pareix indicar el retrat de la millor versió de la humanitat. ¿Hi ha lloc per a un món més cordial o, almenys, per a l’esperança?

S’està avançant en drets, però no en qualitat de vida. Es podria arribar a la cordialitat mundial, on no hi haja fronteres socials, sempre que tots els països aconseguisquen les actuals condicions econòmiques de potències com la Unió Europea, Estats Units o Japó.

¿Què té el seu relat del grau universitari de Geografia i Medi Ambient que està cursant?

En primer lloc, voldria recalcar que la geografia, que és la ciència de les ciències, va molt més enllà de la visió que puga atorgar ‘Infame’. Amb este llibre, mitjançant pinzellades, es pretén acostar el lector a la cultura, tradicions, ideologia i forma de vida de l’Extrem Orient.

Se sap que està treballant en un nou llibre. ¿Podria adelantar-ne algun detall?

Serà una altra novel·la. No tinc clar si serà una segona part d’‘Infame’ o una continuació de la crítica social que apareix en este llibre i que tant cal reivindicar hui en dia.

Compartir el artículo

stats