“Cuando vuelva a nacer y vuelva a pisar la tierra, / esta que posiblemente ya he pisado otras veces, / querré hacerlo con la suavidad de una gacela / que cuando cierra los ojos sueña con ser mariposa.” La Devesa del Castell de Sant Joan de Ribera de Burjassot acollí dissabte passat per la vesprada un emotiu homenatge al poeta Toni Ananda, finat el 18 de gener de 2021. Els seus versos tornaren a sentir-se en els jardins que tant amà.

Organitzat pels familiars de l’escriptor, en estreta col·laboració amb el Col·legi Major Sant Joan de Ribera i de l’Ajuntament de Burjassot, l’acte comptà amb la presència de l’alcalde, Rafa García; el director de la residència d’estudiants, Santiago Pons, i nombrosos representants del teixit associatiu que volgueren honrar la memòria d’“un referent en l’animació cultural del municipi”.

A Toni Ananda –nom artístic del mestre d’escola Antonio García– el coneixien perquè feia classes de literatura, organitzava recitals de poesia en diversos espais públics i era asidu col·laborador del programa –ja extint– de l’emissora de ràdio municipal “Arrels i tartana” sobre patrimoni històric. A més fou l’artífex del projecte poètic “Ruta de les Ànimes”, que, cada festivitat de Tots els Sants, seguida l’endemà de la commemoració dels Fidels Difunts, il·lustra des de fa anys el reixat dels jardins del Castell.

En este ‘locus amoenus’ de “papallones, flors, ombra i somni” que el patriarca Joan de Ribera creà a principis del segle XVII, el consistori –amb el beneplàcit del Col·legi Major– ha instal·lat cinc panells amb sengles poemes de Toni Ananda il·lustrats. En cap d’ells –“Desde el pensamiento y desde el corazón”, “A las puertas de mi pueblo”, “Enséñame cómo fluyes”, “Pinto con palabras” i “Cuando vuelva a nacer”– no falta la imatge tan suggestiva d’una papallona. El Castell obrí les portes dissabte per a donar a conéixer a la ciutadania els panells del poeta Anada.