Molts pobles ho han dut a terme i ha sigut tot un èxit. Els bons de comerç local viuen el seu propi "boom" a l'Horta. Es tracta d'una iniciativa que s'ha impulsat des de la pandèmia per a reactivar l'economia local i injectar diners a les botigues de proximitat, més castigades durant els períodes de confinament i després de l'etapa dura de la covid, ja que en alguns casos ha sigut realment difícil pujar la persiana.

Consisteix en el fet que l'ajuntament del municipi emet uns "vals" per a finançar part de les compres (en alguns casos fins al 50%) que es realitzen a les botigues de la localitat, de proximitat. La resposta és massiva. El nombre de bons emesos s'arriben a acabar fins i tot en hores. Si bé és una pràctica que s'ha realitzat durant aquests dos anys en la majoria de municipis de l'Horta Nord i l'Horta Sud, els exemples més recents es veuen a Rafelbunyol, a Alcàsser o a Alfara del Patriarca.

En Rafelbunyol, els bons es van esgotar en només quatre dies. Era la I Edició de la campanya Bo Comerç "Som Rafelbunyol", que comptava amb 7.500 vals. La campanya consistia en la descàrrega gratuïta de bons amb els quals la ciutadania de la localitat pot beneficiar-se de descomptes en les compres que fera durant quince dies als establiments del municipi.

"El consistori ja s'està plantejant fer pròximes campanyes d'aquest tipus"

Fran López - Alcalde de Rafelbunyol

"Considerem que aquesta campanya ha sigut tot un èxit, amb ella d'una banda es beneficia la gent i per un altre els comerços" afirma Fran López alcalde de Rafelbunyol. Tal ha sigut l'acolliment de la mateixa que "el consistori ja s'està plantejant fer pròximes campanyes d'aquest tipus" afig el primer edil. Rafelbunyol va invertir un total de 75.000 euros en aquesta primera convocatòria i a la que podien accedir totes les persones majors de 18 anys empadronades a Rafelbunyol amb la descàrrega d'un màxim de 5 bons per valor de 10 euros cadascun.

"Hem programat ajudes directes que contribueixen a enfortir el comerç local"

Eva Zamora - Alcaldessa d'Alcàsser

A Alcàsser, d'altra banda, van treure 7.000 bons en agost i en menys de 24 hores es van acabar 1.500. La inversió va ser de 70.000 euros injectats directament al comerç local. Una campanya que, diuen desde el consistori, tornaran a repetir per Nadal amb 30.000 euros més. "Tenim clara la importància d'aquesta mena d'accions enfocades a la reactivació de l'economia local en el teixit comercial d'Alcàsser. Per això, al llarg de l'any, hem programat ajudes directes que contribueixen a enfortir el comerç local», ha explicat l'alcaldessa de la localitat, Eva Zamora.

Un concurs de 150 euros cada mes

Alfara del Patriarca es va adonar de la fórmula de l'èxit per incentivar el comerç local arran de la necessitat de reactivar el sector després de la pandèmia. En el seu cas, fan un sorteig cada mes de 150 euros. La campanya "En Alfara de tot i a prop" vol motivar la compra.  

El sorteig mensual de 150 euros durara fins juliol de 2023 en Alfara del Patriarca

El procediment serà el següent: als qui facen compres superiors a 10 € en els comerços d'Alfara se'ls entregarà una papereta que hauran de depositar en les urnes situades en espais municipals (ajuntament, Espai Jove i poliesportiu).

Cada mes s'uniran tots els cupons i s'extraurà una papereta guanyadora, el titular d'aquesta obtindrà 150 € per gastar als establiments de la població adherits a la campanya. En total, hi haurà 10 premis de 150 euros, aquesta iniciativa s'inicia en octubre i finalitzarà en juliol de 2023.

Estes iniciatives es sumen a altres que han tingut lloc durant este any en pobles com Quart de Poblet, Alaquàs (que va esgotar en hores dos tandes de més de 500 bons cadascuna) o Alfafar.