Del BlaBlaCar a desentranyar el pensament: l'extraordinari viatge d'un físic de Gata i un filòsof d'Alacant

La biblioteca de Dénia bull de curiositat en la presentació de “Per què pensem el que pensem?”, de Vicent Botella i Javier López Alós, un llibre necessari en aquest temps de soroll, manipulació i xarxes socials

Vicent Botella i Soler i Javier López Alós, en la presentació del llibre a la biblioteca de Dénia

Vicent Botella i Soler i Javier López Alós, en la presentació del llibre a la biblioteca de Dénia / A. P. F.

Alfons Padilla

Alfons Padilla

Cotxe compartit, un BlaBlaCar. Curiosa manera de començar el viatge de “Per què pensem el que pensem?” L'anècdota és divertida i reveladora. Un doctor en física, expert en neurociència computacional i poeta de Gata de Gorgos i un filòsof i escriptor d'Alacant, units pel vell atzar de compartir i per la moderníssima casualitat de contactar a través de les xarxes socials. Així és hui el món. Divertix imaginar al Quixot i SanchoPanza embardissats en el guasap (Què són gegants! No, què són molins!) o a Melibea i Calisto flirtejant en Tinder.

El cas és que Vicent Botella i Soler i Javier López Alós van iniciar la seua creativa i il·luminadora amistat en un BlaBlaCar amb destinació a València. Ho revelen en la presentació a la biblioteca de Dénia de “Per què pensem el que pensem?”, llibre imprescindible que han subtitulat “Manual contra el soroll i la mentida”. El llibre desentranya el pensament, el limitat pensament. I exerceix l'efecte d'encuriosir, la infinita curiositat. La biblioteca bull. Idees i reflexió. L'agulló d'aquell aforisme grec que ho va inaugurar tot, el “coneix-te a tu mateix”, continua inoculant el seu meravellós verí. Vicent i Javier tenen la mania d’escalfar-se el cap. Pensar i pensar. I pensar sobre la mecànica del pensament.

El llibre, publicat per Lletra Impresa, és divulgatiu i amé. Ho prologa Martí Domínguez. Els seus autors han compartit també xarrades amb els alumnes dels instituts. I avisen: no cal menysprear als joves. S'enfronten a un món de pantalles, estímuls, manipulació i biaixos. Estan atrapats (tots ho estem) en l'anomenada “cambra de ressò”, l'algorisme que perfila interessos i construeix una “realitat” esvalotada, sorollosa, aclaparadora.

Vicent i Javier afirmen que el llibre naix de l'amistat. I la seua és una amistat genuïna i creativa. Els unix l'interrogant. El pensament crític. El dubte.

El BlaBlaCar va ser l'inici d'un extraordinari viatge. Per cert, un biaix de la premsa: la hipèrbole. Tot és fascinant, apassionant, demolidor, extraordinari, meravellós, catastròfic…

“Per què pensem el que pensem” està cridat a il·luminar instituts i és també una obra per al públic en general. Pensar: meravellós misteri. Dos pensadors es fiquen a la Marina Alta en aquest embolic. I, en el camí, desmunten prejudicis i fal·làcies. Aporten llum (tampoc defugen les ombres) en aquesta altra contaminació que també abunda, la ideològica. Aquest llibre ajuda a comprendre i a comprendre'ns. Necessari.