La Vall de Gallinera inicia els actes d'agermanament d'aquest any amb la primera visita escolar a les terres mallorquines de Puigpunyent

Els xiquets i xiquetes de l'escola Joanot Martorell han pogut conéixer de primera mà quins són els seus orígens al voltant de la repoblació de 1611

Els escolars de la Vall de Gallinera han gaudit d'una estada a terres mallorquines

Els escolars de la Vall de Gallinera han gaudit d'una estada a terres mallorquines / Levante-EMV

El novembre de 2019 s'engegaren les primeres accions, per part de l'Ajuntament de la Vall de Gallinera, per a dur a terme l'agermanament entre aquest municipi de la Marina Alta i Puigpunyent, municipi mallorquí.

La primera acció de totes fou la signatura del conveni de col·laboració entre el consistori municipal de la Vall de Gallinera i la Fundació Baleària, amb motiu del Projecte Terra de Retrobament. Aquest és un projecte cultural i patrimonial que du endavant dita Fundació i que té com a objectiu enllaçar municipis de la Marina Alta i de les Balears amb un passat històric comú.

L'octubre de 2022 tingué lloc l'acte oficial d'agermanament entre la Vall de Gallinera i Puigpunyent a dintre de la programació de les III Jornades de la Repoblació Mallorquina al sud valencià, aprofitant l'avinentesa del 412é aniversari de l'arribada de les primeres famílies mallorquines a la Vall de Gallinera (octubre de 1610), concretament a Benissili, quan era territori de la Baronia d'Alcalà, senyoriu dels Català de Valeriola.

Posteriorment, i ja a març de 2023, tingué lloc l'acte d'agermanament a la Plaça Major de Puigpunyent. Acció què dona el tret d'eixida als intercanvis culturals entre aquests dos municipis de la Mediterrània, i sempre comptant amb la participació directa de la Fundació Baleària.

La primera de les accions culturals entre tots dos municipis ha estat la visita escolar de l'alumnat de l'Escola Joanot Martorell de la Vall de Gallinera al centre educatiu escolar de Puig de na Fàtima de Puigpunyent. Els xiquets i xiquetes d'aquest municipi de la Marina Alta han gaudit d'una estada a terres mallorquines, on han pogut conéixer de primera mà quins són els seus orígens al voltant de la repoblació de 1611.

Següents accions

Els intercanvis culturals continuaran durant el 2024 amb les següents accions:

  • Actuació del Grup de Danses Mallorquines de Puigpunyent a la XXI Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera el pròxim 8 de juny.
  • Estada escolar de l'alumnat de Puigpunyent a la Vall de Gallinera, a finals d'octubre del present any.

Queda pendent per als anys vinents l’actuació de la Batucada Benibatuka de la Vall de Gallinera a terres mallorquines i l’intercanvi cultural entre visitants de la tercera edat de cadascun dels municipis.

Aquests dos consistoris municipals, conjuntament amb la Fundació Baleària, consideren que amb aquestes accions s'aconsegueix fer valdre el patrimoni històric comú entre les illes i la Marina Alta, a més de fomentar el desenvolupament comunitari de tots dos indrets separats per les aigües mediterrànies però a la vegada tan pròxims socioculturalment parlant.