Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Enrique Barreiro, president d'Ecisa: «Volem impulsar hotels i centres comercials»

«L'important no és la facturació sinó els resultats, error en el qual van caure moltes constructores»

Enrique Barreiro, president d'Ecisa: «Volem impulsar hotels i centres comercials»

Barreiro (Vigo, 1970) ja ha posat en marxa les primeres mesures per a ajustar costos i millorar la rendibilitat de la signatura, després de les pèrdues que va sofrir l'any passat. L'executiu vol potenciar noves àrees de negoci, com la rehabilitació o la divisió d'instal·lacions, en la qual veu una oportunitat amb el «boom» de l'autoconsum elèctric.

La seua arribada es produïx després d'un any en què la facturació de la companyia va caure de 126 a 83 milions, i les pèrdues van passar de 15 a 25,6 milions Quines van ser les causes?

Però és que això no és correcte perquè hauríem de comparar perímetres iguals. Si tu fas la comparació del perímetre que Ecisa té avui,

que és Espanya i Algèria, la xifra de 2018 va ser de 73,9 milions i l'equivalent d'este perímetre en 2017 va ser de 69 milions i en 2016, de 49

milions. En realitat, hi ha hagut un creixement d'este mateix perímetre. En els 126 milions que reflectix la facturació consolidada estan incloses societats que ja no són d'Ecisa o s'han tancat, com Qatar, Xile o Irlanda. Això de les pèrdues és cert. ¿Per què s'han produït? Bé, principalment pel tancament de Xile (la companyia va haver de liquidar la seua filial després de desacords amb el Govern xilé en una adjudicació), que ha suposat un impacte tremendament gran per a la societat. I, segon, la reestructuració de la societat, la finalització de determinats projectes i haver de portar a la gent de tornada ha suposat un ajust de la plantilla que ha portat a assumir una sèrie de costos addicionals.

Com revertirà la situació?

Estem fent diverses coses. Un dels temes que més falta ens

feia era tenir un control de detall dels projectes. Per a això, fa

uns mesos es va incorporar un nou CFO (director financer) que, juntament amb una sèrie de mètodes que acabem de posar en marxa, ens permetran un esquema de control de costos i planificació que ens ajude a detectar qualsevol classe de desviació a temps, i prendre les mesures oportunes. Segon, hem posat en marxa un esquema de reducció de costos agressiu, per a retallar els que siguen superflus. I, tercer punt, hem inclòs una figura que és el gestor contractual, de manera que analitzem des de la fase d'oferta cadascun dels nostres projectes i, en funció d'això, negociem al seu degut temps el que siga necessari.

Encara que encara no vulga donar xifres, podria avançar si augmentarà la facturació este any?

L'important no és augmentar la xifra de dalt, la facturació, l'important és augmentar la xifra de baix, els resultats. La majoria d'empreses constructores van caure en el seu moment en este error, que era fer

créixer la xifra de dalt a qualsevol costa, i això va portar conseqüències terribles per a moltes, que van acabar desapareixent.

Ecisa va sortir fora durant la crisi i, gràcies a això, va sobreviure, però des de fa un parell d'anys els seus responsables van decidir tornar a focalitzar-se en el mercat nacional. Continuarà sent així?

Sí, de moment, sí. Continuarem treballant on estem, a Espanya

i Algèria, amb enfocaments diferents. Algèria és per a nosaltres un mercat de projectes puntuals, només amb clients amb reconeguda solvència i no en obra pública.

A Espanya seguiran centrats en construcció residencial?

No. Fa uns anys Ecisa tenia el 50% en residencial i el 50% en obra pública, i la idea és tornar a balancejar. És a dir, este 2019 el residencial suposarà aproximadament el 80% del negoci, i en el futur continuarem apostant per construir habitatge en Llevant i Madrid. Però també continuarem treballant el que jo dic el sector industrial, que són hotels, centres comercials, naus... Un segment que volem impulsar. En tercer lloc, potenciarem l'obra pública amb els nostres clients actuals -com Adif o Renfe- i projectes nous...

Això suposa un canvi d'estratègia respecte al que va anunciar el seu antecessor, Manuel Peláez, el desembre passat, que va apostar clarament pel residencial...

Els canvis porten canvis. El que volem és estar en diverses activitats, que ens permeten capejar els pics i les valls. Si puja el residencial, farem residencial, però, si baixa, tinc altres àrees. Però, per continuar, ens queden dues potes que volem potenciar. Una d'elles és la rehabilitació. Fins ara només la treballàvem de manera reactiva, quan ens ho demanava algun client.

Compartir el artículo

stats