Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

L' arquitecte saguntí que dissenyà el Mercat de Colom de València

Francisco Mora es va criar a Sagunt encara que els seus pares venien de les comarques del sud

El patrimoni de la nostra comarca s'ha construït per l'esforç de determinats personatges els quals han dirigit obres;i s'han mantingut per l'actitud de la ciutadania i els governants, ja que sense tots dos este no haguera continuat en el temps. Però a voltes no es pensa que també els monuments d'autors del Camp de Morvedre no es troben ací, encara que indirectament formen part del nostre tresor patrimonial. Eixe és el cas, per exemple, de les obres de l'arquitecte saguntí Francisco Mora, autor entre d'altres del projecte del Mercat de Colom del Cap i Casal. Per eixe motiu, a cent anys de la seua realització, és una bona ocasió per a repassar la vinculació amb Sagunt i l'acte d'inauguració d'eixe edifici del qual esta setmana s'ha complit 100 anys.

La relació de Mora amb el Cap i Casal comarcal en part va ser casual. Els seus pares venien de les comarques del sud. Concretament José Víctor Mora Picó era natural de Xixona i Amelia Berenguer havia nascut a Callosa d'en Sarrià. Tanmateix la professió de jutge va fer que ell nasquera en la ciutat el 7 de setembre de 1875. A Sagunt va realitzar els primers estudis i va tindre les primeres amistats. La Glorieta, el Castell o el Camí Reial foren els espais públics que més freqüentaria. Posteriorment es desplaçà a Barcelona per a estudiar arquitectura. Aquells anys, al costat de mestres com Manuel Peris i Buenaventura Conill o prop del taller d'Antonio Gaudi, marcaren la seua trajectòria.

El 1898 va obtindre el títol d'arquitecte. El 1901 fou nomenat arquitecte municipal de l'Eixample de València. Va començar aleshores la construcció de cases inspirades en el modernisme català com ara la número 31 del carrer de la Pau. També va dissenyar construccions religioses com la de l'església de Natzaret el 1903. El 1904 col·laborà en la realització d'una nova façana principal per a l'ajuntament de València amb Carlos Carbonell.

El 1907 va dissenyar el projecte de l'Hospital Asil de Sant de Déu en la Malva-rosa. El 1912 es va aprovar el seu pla d'eixample del Cap i Casal. El 1913 va realitzar un dels seus projectes més destacats: el Mercat de Colom de la ciutat de València, inaugurat el 24 de desembre de 1916. El 1915 fou nomenat acadèmic de número de la Reial de Sant Carles. Entre les obres públiques, a més de les esmentades, cal destacar el palau de l'Exposició de 1909, les reformes interiors de l'ajuntament de València el 1924 o l'Escola Industrial d'eixa ciutat el 1925. En resum es pot dir que fou el gran arquitecte del modernisme valencià. Era una persona molt considerada. Eixe motiu explica que la tràgica mort ocorreguda en un accident commocionara València. El 24 de gener de 1961, quan comptava amb 85 anys, en el trajecte cap a la capital i concretament en la població de Ribera de Cabanes, un camió va invadir la seua calçada i va xocar mortalment amb el cotxe. Viatjava amb el seu fill i aparellador Carlos Mora Ortiz de Taranco.

En definitiva en este 2016 que s'acaba s'ha repetit el nom de l'arquitecte Mora amb motiu de l'aniversari del mercat de Colom. Tanmateix no s'ha sentit massa la seua vinculació amb Sagunt. Així que és bon moment per a fer-ho i sobretot per a entendre que una part de la seua inspiració com a tècnic li va vindre dels anys de joventut i del coneixement dels carrers històrics de la capital comarcal. Un motiu més que suficient per a recordar-lo i completar les dades de la seua biografia.

Compartir el artículo

stats