el sector citrícola pateix una de les crisis més greus de la seua història. Hem de dir-ho clar: les pèrdues són quantioses i molts agricultors s'han arruïnat i han abandonat els camps, més de 30.000 hectàrees en les últimes dècades. S'han perdut llocs de treball i moltes famílies ho han passat i ho estan passant molt malament. Únicament cal passejar per l'horta i veure com s'han perdut les collites que encara resten penjades dels tarongers perquè no hi ha cap moviment comercial. Uns altres camps ja estan senzillament abandonats i els arbres estan totalment perduts, la imatge és francament descoratjadora.

Per a tots nosaltres, per als valencianes i les valencianes que hem viscut altres èpoques, esta circumstància és molt trista i lamentable i ens crea una gran indignació personal, un gran malestar, sobretot perquè conservem encara viva la memòria dels anys d'esplendor de la taronja que donava riquesa i treball en tants i tants pobles d'arreu de la Comunitat Valenciana.

Qui no recorda els anys quaranta, cinquanta i seixanta del segle passat en què la citricultura era la base econòmica principal de la nostra subsistència? I no és això únicament, sinó que, gràcies a la taronja, hem de dir-ho ben alt, gràcies a l'exportació de la taronja, entraven divises a Espanya. La taronja forma part de la nostra memòria, de les nostres famílies, dels nostres avantpassats. Ho hem de reconéixer.

Bé, i ara què podem fer? En primer lloc, estar més junts que mai i lluitar pels nostres drets davant de Madrid i Brussel·les. Nosaltres, com a Ajuntament de Sagunt, formem part de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador amb les organitzacions professionals agràries AVA-Asaja, la Unió de Llauradors i Ramaders i el Grup Intercoop de les Cooperatives Agrícoles. A més, ací a Sagunt, també tenim el suport d'AVA-Ascosa i de la Comunitat de Regants i Séquia Major de Sagunt.

Volem que es modifique l'acord comercial entre la Unió Europea i sis països de l'Àfrica Meridional, entre ells Sud-àfrica, en allò que afecta les importacions de cítrics, i que s'aplique la clàusula de salvaguarda per la incidència negativa de les importacions sud-africanes en la producció europea. Ja hi ha prou que els cítrics siguen sempre la moneda de canvi comercial de la Unió Europea!

Volem més control a les produccions de països tercers i establir un sistema d'inspecció fitosanitària unificat amb les mateixes exigències que tenim ací! Instem el Govern central a promoure, en coordinació amb els ajuntaments de les zones afectades, l'exempció de l'IBI rústic en aquelles poblacions productores de cítrics.

Instem el Govern central a reduir a zero els mòduls pel període impositiu de 2018 en el mètode d'estimació objectiva de l'IRPF per a les activitats agrícoles afectades. En definitiva, hem d'estar junts i lluitar legítimament pels nostres drets en defensa de la nostra citricultura!