Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

DE CENT EN CENT

Rivalitats amoroses a 1921

Renovació de l’alcalde pedani del Port

Impugnació de l’acta al Congrés de Sagunt

La plaça Major a principis del segle XX. | LEVANTE-EMV

Rivalitats amoroses a 1921

L’inici de l’any 1921 es va caracteritzar per la inestabilitat política, no sols en el govern d’Espanya sinó també en l’ajuntament de Sagunt. L’elecció del nou alcalde per una orde governativa continuava sense ser acceptada per una majoria destacada de regidors. De fet, un extens discurs del regidor Caruana en la sessió del 9 de gener va fer que abandonaren la sala ell i els senyors Blasco, Domínguez, Alcañiz, Vives, Martínez i Escrig. En la resta de sessions del mes, sols hi estigueren presents uns pocs regidors. Entre les decisions preses, cal destacar que en el Ple del 16 de gener fou cessat l’alcalde pedani del poblat del Port Antonio Chabret Bru i en fou nomenat Vicente Sancho Belloch. De segur que fou a causa de les rivalitats polítiques del moment. També es va acordar que l’arrendatari del “Cine Sagunto” Antonio Martí Salvador pagara un recàrrec municipal pel timbre d’espectacles públics. Entre els pagaments, cal esmentar que se li va pagar a Vicente Victoria 225 pessetes pel lloguer de la casa on estava l’escola i l’habitació de la mestra Maria Riber. També al tinent de la Guàrdia Civil Marcelino Pérez se li pagà el lloguer d’una casa i el menjar del seu cavall. Hi va haver certa polèmica amb el sindicat de Regs pel pagament de la neteja de la séquia de la Vila en el trajecte de dins de la ciutat, ja que els derrocs no deixaven circular l’aigua. En la sessió del 30 de gener es va acordar, com era costum, que l’Ajuntament en pagara la mitat. El mateix dia es decidí el pagament de 300 pessetes per la predicació quaresmal dins del capítol de despeses imprevistes.

Entre els assumptes d’orde públic, el 2 de gener va destacar el diari Las Provincias la picabaralla entre José Dolz Cervera, de 25 anys, i Francisco Martí Pérez, de 17 anys. Es diu que la causa fou «rivalidades amorosas» i que es causaren lesions greus. Es va comunicar l’incident al jutjat.

El conflicte polític de gener fou la revisió de l’acta de l’elecció al Congrés dels Diputats celebrada el desembre passat. El Tribunal Suprem va debatre l’assumpte el 14 de gener a les tres de la vesprada. El diari madrileny La Acción escrivia que el Rodríguez Viguri havia impugnat la candidatura de García del Moral en nom de l’altre candidat, el comte de Creixell. Deia que algunes actes de municipis es depositaren en carteries que no estaven capacitades per a la seua admissió i va denunciar alguns fets de suborn. Esmentà sentències del Tribunal Suprem per a legitimar la invalidesa de l’elecció. El representant de l’altre candidat, el marqués de Villabragima, va al·legar que cap acta notarial testificava que en el col·legi respectiu haja deixat de celebrar-se alguna elecció. En el periòdic La Voz del mateix dia, deia este representant que es descomptaren els vots dels qui no votaren en persona i que es proclamara vencedor García del Moral. L’altre candidat insistia que en alguns pobles es van simular votacions que no es realitzaren. En El Imparcial del 15 de gener es contava que, en l’automòbil del candidat que havia impugnat, s’havien traslladat els malalts a votar, encara que ell ho va desmentir.

Una altra notícia del mes fou la subhasta d’uns arrossers de Sagunt per impagament d’un préstec. Però, eixe i uns altres esdeveniments, formaran part del pròxim «De cent en cent».

Compartir el artículo

stats