Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

DE CENT EN CENT

Setmana santa saguntina

Un carro per a netejar el carrer Ascens de la mestra Josefa Balanzat

Vista del calvari de Sagunt, princpis segle XX. | C.SHARTHOU

Setmana santa saguntina

L’última part de març es va iniciar amb la convocatòria del ple de Sagunt el 20 de març. En aquella reunió, s’acordà preguntar als metges Joaquín Martínez i Jaime Llopis i al Sindicat de Regs per la idoneïtat d’autoritzar la sembra d’un arrosser. La sol·licitud havia estat presentada pels veïns de Quart de les Valls Francisco Segarra Serrano, Blas Ribera Giménez i Bautista Pérez Ayala. A més, l’alcalde va anunciar la contractació d’un carro i un peó per a netejar els carrers.

Entre les notícies escolars del mes, va destacar l’anunci de la revista «Escuela Moderna» en el número publicat el 21 de març relatiu a l’ascens de la mestra de Sagunt Josefa Balanzat. Va cobrar des del 13 de desembre 3.500 pessetes anuals.

L’esdeveniment religiós important fou la celebració de la Setmana Santa saguntina, la penúltima setmana de març. La confraria de la Sang, organitzadora del programa, estava presidida per José Badenes Alegre. La junta directiva la formaven Francisco Capella Maties (vicepresident) Antonio Monzó Lluesma (secretari), Francisco Ariño Arnau (depositari) i els vocals Pascual Graullera Vilar, Enrique Rubio Gallar, José Sancho Mas i Antonio Gil Monzó. En el 1921, el clavari va ser Francisco Fernández Forment. Els majorals foren: Vicente Llorens Aleixandre, Antonio Sanchis Rechina, Francisco Comas Miñana, Francisco Monzó Huerta, Ramón Torrent Torres, Francisco Capella Forment, Francisco Huerta Llorens i Manuel Agües Martínez.

El Dimecres Sant van realitzar el «Jubileu» o recol·lecció. El 24 de març se celebrà a les 9 del matí la tradicional missa de comunió de Dijous Sant. Fou en la capella de la confraria de la Puríssima Sang. A les tres de la vesprada, va començar l’ofici de «Tenebres». En tots dos actes, participà el cor de Vicente Monreal. A les nou de la nit es va fer la «Santa Hora». Predicà el «Sermó del Mandat» Juan Bautista Vidal. El Divendres Sant va ser la jornada més intensa. S’inicià amb el Via Crucis al Calvari. Seguidament va pronunciar el «sermó de la Passió» Marcelino Fernandez, rector de Quart de les Valls. A les deu del matí, foren els oficis i l’adoració de la Creu per part del clergat, l’Ajuntament i les confraries. De desprada, es va programar el «Sermó del Descendiment».

En esta ocasió, va predicar Rogelio Chillida, magistral de la Catedral de València. A les set de la vesprada, isqué la processó. La van iniciar, com de costum, els carabiners. Seguien les veròniques i les andes de la Santa Cena, Crist i els Apòstols.

Després, continuaven les dedicades a: l’oració del Crist en l’hort, les fuetades de Crist, l’Ecce-homo. Tancava esta part la banda de la «Lira Saguntina», dirigida per Baltasar Palanca. Prosseguien les imatges del Crist, el Descendiment, la Dolorosa, la Soledat i el Sant Sepulcre. Tancaven els confrares, el majoral i els clavaris, el clergat, l’Ajuntament i la banda «El Arte» amb el director Enrique Monreal.

El succés judicial de març l’arreplegava el diari Las Provincias el 24 de març. S’anunciava que la Guàrdia Civil havia detingut i posat a disposició del jutjat de Mora de Rubiols a Lucas Pérez Cases de 33 anys. En acabar el mes, una avioneta va realitzar un aterratge forçós. Però eixa i unes altres notícies formaran part del següent «De cent en cent».

Compartir el artículo

stats