Responsabilitat i fidelitat: estes són les paraules claus. La nostra responsabilitat com a ciutadans valencians és desactivar d´una vegada per sempre eixa arma de destrucció massiva que és el conflicte al voltant de la identitat i el nom de la nostra llengua valenciana: un conflicte que ens desestabilitza com a societat, que enterbolix la nostra democràcia, que posa en perill el futur de la nostra llengua pròpia. I és, també, responsabilitat nostra assegurar-nos que les pròximes generacions rebran de les nostres mans una llengua plena de vida i de dignitat. I fidelitat a la identitat, a l´anima, a la tradició i a l´historic sentiment dels valencians.

La nostra responsabilitat i fidelitat ens exigix posar fi al conflicte, a la divisió, i apostar pel diàleg, per entendre´ns. Apostar, en definitiva, per l´acord. Apostar pel valencià, apostar pels valencians. Per sort, des de fa uns anys els valencians tenim una institució que encarna l´acord en matèria lingüística entre els valencians : l´Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). A través dels nostres representants legítims en les Corts Valencianes, els ciutadans d´este poble vam crear la AVL i li vam encarregar que es constituïra en «l´ens de referència normativa del valencià», encomanant-li també «vetlar per l´ús normal del valencià i defendre la seua denominació i entitat» (Llei de creació de la AVL).

Tenim molta faena per fer. Hem de continuar avançant, clar que sí. La Llei d´ús i ensenyament del valencià establix en l´article 10è que «al territori de la Comunitat Valenciana, tots els ciutadans tenen el dret a adreçar-se i relacionar-se amb la Generalitat, amb els ens locals i altres de caràcter públic, en valencià» i, en l´11è, que qualsevol pot exigir a l´administració radicada a la Comunitat Valenciana la llengua oficial en què vol relacionar-se i «l´administració actuant hi haurà de comunicar-los tot allò que els afecte en la llengua oficial que demanen». Vint i cinc anys després de l'aprovació d'esta llei, ara tenim l´oportunitat històrica de millorar esta situació. El Govern valencià està tramitant la reforma de la llei de la funció pública valenciana, on podria fixar-se el requisit lingüístic valencià. No podem ser l'únic territori amb llengua pròpia què no atenga esta realitat i no la solucione al servici dels seus ciutadans.

El Consell Valencià de Cultura (CVC) acaba d'aprovar un informe en què defén l'oferta de places de funcionaris amb requisit lingüístic, ja que «afavoriria l'exercici dels drets dels ciutadans valencià parlants». L'òrgan consultiu reclama l'aplicació d'esta fórmula en les places d'atenció al públic. El Consell de Cultura cita en el seu informe la sentència de 1991 del Tribunal Cosntitucional en què establix que l'exigència del coneixement de la llengua autonòmica «ha d'estar justificada per la naturalesa de la plaça a la qual es pretén accedir, de manera que el funcionari puga atendre els ciutadans» en la seua llengua. La nostra, la valenciana.

Partit Popular de la Comunitat Valenciana