Primer el Govern va proposar una brutal retallada de més de 900 milions d'euros per a l'ajuda al desenvolupament. Ara el Partit Popular ens proposa una altra retallada, de la mà d'un impossible exercici moral: rebaixar els diners que Espanya destina en ajuda al desenvolupament a les persones dels països més pobres, perquè no es congeli el sou dels nostres pensionistes.

Aquells, els nostres ... Tots coneixem un pensionista, però qui coneix una de les prop de 1.000 milions de persones que passen fam cada dia al món? I a quin pobre li traiem primer l'ajuda que necessita, als d'allà o als que estan passant fam aquí a casa? El que ens proposa el partit de l'oposició amb aquesta esmena als pressupostos generals de l'Estat per al 2011 és triar entre els pobres d'aquí i els pobres d'allà. Però aquesta crisi no és un dilema entre pobres. Avui està en joc que la crisi no la paguin els de sempre, visquin on visquin. Per això, és immoral demanar, com ho fa el PP, una exempció impositiva a l'Any Internacional de la Dieta Mediterrània i al mateix temps una rebaixa de 200 milions d'euros destinats a la lluita contra la pobresa.

Hi ha fons prou prescindibles per on es pot estrènyer el cinturó de l'Estat: el manteniment del parc mòbil ministerial costarà el 2011 47 milions d'euros, quan el nostre país només va destinar 43 milions a Níger, Mali i el Txad, afectats l'any passat per la crisi alimentària al Sahel. Més exemples: 135 milions compensaran a les concessionàries d'autopistes per uns "sobrecostos" indeterminats en les expropiacions o 47 milions serviran per a pagar un lot de 770 míssils IRIS-T (el triple de la despesa de l'any passat). Tot això sense comptar amb les ingents quantitats de diners que s'han donat ja als bancs per superar la crisi que ells mateixos han provocat.

De debò hem de decidir a quin pobre se li treu el menjar de la boca? Hi ha altres formes de recaptar fons que permetrien lluitar contra la pobresa i al mateix temps mantenir la despesa social en els països afectats per la crisi: la posada en marxa d'una taxa a les transaccions financeres, que gravaria principalment les transaccions especulatives de capitals. O posar límit als paradisos fiscals, que cada any "roben" als estats milers de milions d'euros en impostos. L'ajuda al desenvolupament ha sofert ja una retallada severa. Els pressupostos generals de l'Estat presentats pel Govern l'han fet minvar en uns 918.000.000 d'euros. Si el Govern l'ha deixat malferida, la petició del PP suposa donar-li el cop de gràcia.

Director Intermón Oxfam - Comunitat Valenciana