Juny és un més molt important per als llibreters. A la vegada que acaba un curs escolar, comença la campanya del llibre d´estudi per al proper curs. És un moment sumament important no sols per a les butxaques de les families en moments de crisi com l´actual, sinó també per al sector del llibre. Un sector molt vulnerable i vulnerat pel descens del consum, la mancança d´ajudes i la pirateria. Cada juny, els llibreters, els editors, l´Administració pública i les families s´adonem que a la Comunitat Valenciana tenim encara un greu problema no resolt com és un sistema de gratuïtat del llibre de text. Ara que tenim un nou govern al front de la Generalitat, cal més que mai intentar assolir amb urgència entre tots els actors involucrats (editors, llibreters, comunitat escolar, Administració pública, families...) un sistema valencià sostenible de gratuïtat del llibre de text per a que s´implante al curs acadèmic 2016-2017. Però mentre açò arriba cal fer front a l´actual campanya per al curs 2015-2016 amb una sèrie de mesures ciutadanes que ens permeta a tots paliar aquesta mancança.

El Gremi de Llibrers de València, junt a l´Associació d´Editors del País Valencià (AEPV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura(FULL), hem llançat una campanya informativa al voltant del llibre educatiu i la seua comercialització. Amb l´eslògan «Els llibres d´estudi a les llibreries. Busca´ls, troba´ls, compra´ls» volem sensibilitzar als valencians i valencianes per a que perceben les llibreries com el canal natural de distribució dels llibres, el que compleix les lleis i les normatives del comerç. Adquirir els llibres de text mitjançant les llibreries, no sols reforça el teixit comercial local, amb llocs de treball de qualitat, sinó que ofereix un servei més professional de gestió de les reserves de llibres, devolucions i possibilitats de finançament, que no es poden aconseguir en altres llocs.

L´existència de diversitat en l´edició de llibres i de llibreries als nostres barris i pobles és fonamental per a garantir la diversitat cultural i l´accés a la cultura de tots els ciutadans. La supervivència de moltes llibreries està condicionada, en gran mesura, a la venda del llibre de text i materials didàctics per a l´ensenyament, per la qual cosa és fonamental el compliment, per part de tots, de les condicions legals i comercials que regulen la venda de llibres. Entenem que en aquests moments l´estalvi econòmic a l´hora de comprar els llibres de text és un element determinant en les decisions de moltes famílies, però reivindiquem el legítim dret dels professionals llibreters per exercir el nostre ofici sense intrusisme comercial ni pràctiques de competència deslleial.

Des del Gremi de Llibrers de València volem manifestar la nostra defensa incondicional a l´accés universal al llibre educatiu. Des del gremi treballem per a proposar a la Generalitat Valenciana, junt a l´Associació d´Editors del País Valencià, un model d´ajudes a les famílies que garantisca l´accés universal i en igualtat de condicions a l´educació per tots el xiquets i xiquetes valencianes. No hem de caure en certs errors de concepció. El llibre mai és una despesa, sinó una inversió en el futur del nostres fills i del nostre país. Aquesta és una màxima fonamental.

El Gremi de Llibrers de València està d´acord amb la creació de bancs de llibres, sempre que aquesta pràctica estiga regulada i programada tenint en compte la viabilitat del sector del llibre i no vaja en contra del que està establert a la Llei del Llibre. Entenem la gestió de les AMPA en la compra de llibres per a facilitar unes millors condicions a les famílies, però estem en contra de la venda directa sense complir les normes que regulen el comerç i amb les conseqüències laborals, fiscals i tributàries que se´n deriven. La venda directa sense complir amb aquests requisits crea desigualtat i competència deslleial davant les llibreries. El llibre és una eina de desenvolupament personal i les llibreries som agents culturals dels nostres barris i dels nostres pobles.