Patrimoni és el conjunt de les obres de la humanitat en les quals una comunitat reconeix els seus valors específics i particulars i amb els quals s'identifica. La identificació i l'especificació del patrimoni és per tant un procés relacionat amb l'elecció de valors. Carta de Cracòvia, Principis per a la Conservació i Restauració del Patrimoni Construït.

El cas del Cabanyal té les seues particularitats i, per tant, les teories generalistes cal aplicar-les estudiant i tenint molt en compte la globalitat del problema d´aquest cas concret. Ací ha estat l´administració pública la que, des del 1998 fins al 2015, ha fet tot el possible per aplicar el manual de destrucció especulativa, una faena que normalment solen fer-la els fons d'inversió immobiliària. El resultat del procés és que el màxim propietari de vivendes és l´administració pública i no hi ha cap gran propietari privat.

La propietat pública és una gran oportunitat per millorar la planificació i el futur del Cabanyal però, a hores d´ara, s´està convertint en un greu problema donada la falta de manteniment i planificació sobre la gran majoria de les vivendes públiques en mans de l´ajuntament, junt a la venda de droga, la quotidiana violació als Drets Fonamentals a la «Zona00» i la inactivitat dels serveis socials.

Problemes que s´autoalimenten i que tenen efectes molt greus: conflicte social i ètnic, pèrdua d´autoestima, borses importants de pobresa, desigualtat social.

La població del Cabanyal ha demostrat i manifestat en repetides ocasions que està, sempre ho ha estat, per la diversitat i per la cohesió veïnal, però el conflicte social que ens han servit a la força està posant en perill totes aquestes conviccions tan arrelades.

Estos tipus de conflictes son el camp de cultiu perfecte per als que pregonen la xenofòbia i per als que dificulten el reconeixement social dels esforços que s´estan fent per la rehabilitació del Cabanyal - Canyamelar.

El problema no és menut. La policia local no està fent la seua faena, es ineficaç i no actua com s´espera d´uns funcionaris encarregats del benestar i seguretat ciutadana. La falta de respecte a la intimitat del domicili particular, l´assetjament que pateixen, dia rere dia, veïnes ja ha estat tractat amb els responsables polítics. El problema? Les instruccions als que tenen que posar pau i tranquil·litat al carrer duren de dos a tres setmanes, després a mirar cap a un altre lloc.

Als treballadors socials encara no els coneixem.

Calculem que l´administració pública continua sent propietària d´unes 450 vivendes. La Regidoria de Patrimoni Municipal, principal propietari d´habitatges al Cabanyal - Canyamelar, té l´obligació d´administrar adequadament la seua propietat i fer complir les normes a la propietat privada.

Durant quant de temps estaran sense manteniment les propietats municipals que es troben en un estat d'abandó extrem? Quin pla té per a posar la totalitat de les cases en funcionament?

Com més es tarde en presentar una solució, més forta serà la pressió que sobre el patrimoni públic faran fons inversors i ocupacions incontrolades, tots a la cerca de la seua oportunitat.

I recorden, no és només un problema de vivendes. La marginalitat, la venda de droga, la falta de respecte al Drets Fonamentals completen el problema i no s´hi està treballant adequadament. O s´enfronten estos problemes de forma global d´una vegada per totes o no hi ha solució al barri delCabanyal -Canyamelar - Cap de França pel 2019, ja poden fer obres i edificis.