Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Lluís Meseguer

Opinió

Lluís Meseguer

Dos dies d'abril

Despús ahir, quan escrivia la columna, era el dia de Sant Jordi, patró de l'Aragó, patró de Catalunya, i especialment patró d'Alcoi, on cada lletra meua era coetània del llançament esplèndid de pètals de rosa -blancs i rojos- al pas de sant Jordiet pel carrer de sant Llorenç: i ara, que ho estàs llegint, s'hi hauran consumit ja tots els granissats de somriure alcoià.

I parlant de roses i de llegir, mentre a l'Aragó devien cantar jotes, flors i llibres compareixien a l'excusa universal del soterrar de Cervantes, convertida en la Festa del Llibre, que a Barcelona triomfa des del 1926 per acció del llibreter emigrant valencià Vicent Clavel. Enguany no sobra de subratllar que Alfons XIII la decretà Fiesta del Libro Español, i que ja el 1995, la UNESCO la promogué com a Dia Internacional del Llibre. Em ve al cap, entre l'anecdotari, que el dia va ser també ocasió del naixement de Vladímir Nabokov i de la mort de Josep Pla, per si a algú se li ocorre no confondre la literatura amb banalitats proliferades.

Passant de despús ahir a hui, i de roses a clavells, i de literatura a la ràdio, en la mitjanit del 24 al 25 d'abril del 1974, un jove radiofonista va estar a punt de malmetre la Revoluçao dos cravos de Portugal: el locutor de guàrdia en Radio Renascença, després de sonar-hi E depois do adeus, es va posar a llegir anuncis comercials, fins que, després d'un minut terrible, van aconseguir de fer-lo callar, i va sonar la veu de Zeca Afonso cantant Grandola vila morena, senyal perquè les tropes revolucionàries isqueren als carrers.

I els valencians? En la vesprada de tal dia com aquell i hui del 1707, s'havia produït aquella batalla decisiva per a la història valenciana, en què començà a dir-se i patir-se que «quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança»; i passant per moltes derrotes i poques victòries, fins a l'actualitat. En fa la millor evocació sonora des del 1979 la cantata del disc Quan el mal ve d'Almansa, d'Al Tall, mes manca encara un llibre -i quasi tota memòria i anàlisi- d'aquella vesprada d'Europa.

Passats els dos dies d'abril, hauria de ser ben estrany que, més que les obres de Cervantes, Pla o Nabokov, o la cantata d'Al Tall, pervisquen ara les d'aquell despistat locutor, l'autor d' El alquimista, interferit com tants altres per les divagacions i la inconsistència, consumides cada dia per milions d'insensats i incauts.

Tanmateix, tu, segurament entre derrotes però artista de la lectura, supervivent manifestant maulet i no botifler de tot l'any, anima't diumenge que ve, encara no marcides les roses d'ara, i obrint-se una pàgina nova. O no.

Compartir el artículo

stats