Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Voteu, voteu

Per primera vegada en la meua vida he votat per correu. Ho he fet perquè estaré de viatge, i no volia renunciar al dret democràtic que tinc. Així que ja he votat, per bé que no vos diré, per suposat, a qui. El vot, com tots sabem, és un secret. Si faig aquesta declaració, tanmateix, és per animar-vos a votar i que ho feu a consciència, de cap i de cor, perquè ens juguem molt, en aquestes eleccions; nosaltres, els valencians, prou més que d'altres, ja que ho fem per partida doble: no sols votem a les generals, sinó a les autonòmiques. I jo sóc dels que considera tan vitals les unes com les altres.

Diuen els politòlegs que hi ha prou indecisos que no saben a qui votar, o que s'esperen fins al darrer moment per a prendre'n la decisió. ¿Com és possible que hi haja gent que deixe per a última hora una decisió com la del vot, la qual marcarà el seu futur durant uns quants anys? ¿No serà que juguen a amagar a qui volen votar? És possible. En qualsevol cas, voten el que voten aquests indecisos, o encara que no voten, el resultat electoral d'aquest diumenge ens marcarà el futur: el seu i el de tots. Perquè vivim un temps que tot és efímer i volàtil menys aquest gest de deixar el vot en una urna.

A més, en aquestes eleccions no importa només qui les guanye en vots o escons, sinó quins seran els pactes posteriors entre les forces polítiques: majories i minories. Aquesta és i serà la clau mestra que òbriga el pany del futur. ¿Qui pactarà amb qui? ¿Hi haura un pacte de les dretes com el que s'ha fet a Andalusia? ¿N'hi haurà un com el que provocà la moció de censura al govern de Rajoy? ¿N'hi haurà alguna altra variant? És ben possible. Aquesta nit dominical en sabrem els resultats i la relació d'escons que haurà obtingut cada força política, això segur; però el que no està gens segur és qui podrà governar. Per això és tan important que la gent diga amb el vot el que pensa del present, i el que somnia per al futur.

Com vos he dit, jo ja he exercit el dret de vot. A vosaltres, els que em llegiu, només puc que animar-vos a votar seguint les vostres idees o ideals. Després, conforme vaja la cosa, farem. Perquè els pactes decidiran. Això segur.

Compartir el artículo

stats