Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

lluis Mesa

Opinió

Lluís Mesa

L'abraçada de la lletra O

No pensava que algun dia estimaria la vocal o. Em va costar d'escriure correctament la lletra 15 de l'abecedari. No aconseguia tancar perfectament la figura. Recorde que la mestra Elisa del Saler em posà com a deure retallar-la fins que la fera bé. En els anys de l'EGB, doncs, vaig saber que era complexa de crear. No pot tindre pics. A mi sempre me n'eixien. Eixe fet em va fer pensar. La mirí tant que, al remat, hi vaig vore dos braços fusionats, sense puntes. Formaven una intensa abraçada unida perfectament.

El cercle és la unió de persones en un rogle, l'anell d'una parella que s'unix i també la vocal o. Realment esta és una forma condemnada a entendre's sense cantoneres ni formes quadrangulars. Com a monitor de temps lliure, sempre he plantejat jocs de presentació amb cercles o rogles perquè els xiquets i les xiquetes es coneguen millor. He pensat que cal potenciar la figura circular i la forma de la vocal o per a retrobar-nos.

Ara, al bell mig de la campanya electoral local, és un bon moment per a recordar que és positiu tindre present el que significa la lletra. Allà on es pensa, simbolitza l'abraçada i el pactisme per a fer una gestió més plural. Va estar viva en política, concretament en la transició, quan la cultura del pacte fou destacada. En passar, l'esperit de la o desaparegué. Primà el transfuguisme i el trencament de forces polítiques per interessos personals. Tanmateix, hem vist com esta legislatura local tot ha canviat una miqueta. Han sorgit pactes i governs plurals. Cal destacar, per exemple, el tripartit de la Nau, el quadripartit de Sagunt o la singular iniciativa de Benavites, on el popular Carlos Gil va integrar l'oposició en el govern. És fructífer, doncs, que els partits miren més enllà dels seus programes i treballen per damunt de les diferències. A més, este va estar el missatge de la ciutadania l'any 2015, cansada ja de les majories.

Cal dir que no tot ha estat llum en el pactisme. Els bipartits no sempre són sincers. No és fàcil pactar. Puc posar-ne dos exemples diferents. A la població d'Estivella dos formacions han governat amb sinceritat i sols mirant les necessitats de la ciutadania. No ha passat el mateix al municipi de l'Horta on treballe. Un partit ha intentat gestionar àrees que corresponien a l'altre. Eixe fet demostra que la política és imprevisible.

En definitiva, confiem que en les pròximes eleccions el valor de la lletra o estiga present. El pactisme, independentment del seu signe polític, és enriquidor. Deixem-nos abraçar. Formem sempre una sincera o que ajude a conciliar les nostres diferències.

Compartir el artículo

stats