Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Lluís Meseguer

Opinió

Lluís Meseguer

Final de la primavera

El final de la primavera comunicativa valenciana proposa l'aparició de l'obra dramàtica El concili de l'arròs / El concilio del arroz, en un format bilingüe, on el llibre edita les versions lingüístiques enfrontades o besant-se.

Un atent treball hemerogràfic i dramàtic, entre crònica parlamentària i comèdia erudita, de Joan Montañés Xipell, subtitulat «Ser o no ser paella, eixe és el dilema». Les arts de l'autor excel·leixen a elevar la categoria del Butlletí / Boletín Oficial de les Corts Valencianes, amb l'aplicació del To be or not be de Shakespeare a la capacitat política del Regne/País per a enfrontar-se sobre qüestions rigorosament banals sense resignar-se a usar cap argument racional ni a guanyar cap conclusió comprensible a favor de res ni de ningú.

En un debat històric de les Corts del remot 1987, sobre la petició de «Denominació d'Origen per a la Paella/Paella», s'aprecia encara ara, amb el verb del dramaturg cronista, l'enèrgica representació ideològica dels cinc diputats contendents, escenificats en un «concili» elegant, amb facúndia documentada i florida ironia. Amb el proponent de la impossible «Denominació d'Origen», el «popular» don Fernando, enòleg de Requena, hi destaquen el socialista don Segundo, economista d'Aiora; i don Alberto, mestre agrarista d'Aldaia i alcalde de Nova Esquerra d'Alaquàs.

Les arts del realisme màgic amb denominació d'origen de Joan Montañés Xipell van començar a excel·lir poc abans d'aquell 1987 parlamentari, en la revista Arnera del Col·legi Universitari de Castelló, a punt de convertir-se en l'actual Universitat Jaume I. I la capital de la Plana -on l'arròs havia desaparegut un segle abans, substituït per la taronja, que ho està fent ara-, va veure arribar la caòtica modernitat urbana.

I va arribar-hi amb una de les empreses vitals en què Xipell dibuixa i escriu amb l'enginy i capacitat universal de «concili: el diari que estàs llegint, o siga, el Levante-EMV com a ecosistema comunicatiu del corredor mediterrani de nord a sud, que amb l'edició LevantedeCastelló, ha construït un testimoni i instrument imprescindible d'una ciutat i d'un país que necessiten comunicar-se i comunicar.

Eixe ecosistema amable, democràtic i creatiu ha crescut i ha excel·lit com una crònica plural i cívica, incapaç de perdre la capacitat crítica i el bon humor, autèntic periodisme de no tancar mai, de quiosc on conversar, d'idees i d'emocions, obrint les pàgines dels dies de la ciutat, amb semàntica crítica o amb la glossa inversemblant de la paella, fins ara, al final de la primavera.

Compartir el artículo

stats