Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Rosselló

Si a l’Ètica: donem suport a la REF (Red española de Filosofía)

L’Ètica és reflexió, i què es qüestiona? La moral, és a dir, els valors, els principis, els costums i fins i tot, les normes que regeixen o impulsen la conducta humana. Així doncs, la reflexió ètica es desenvolupa com a branca de la Filosofia, i què és filosofar? No vull pecar de reduccionista, però en darrera i primera instància, filosofar és pensar. Seguint el seu origen etimològic ens adonem que la paraula filosofia prové de les arrels gregues: (philos, és a dir amor) i (Sofos és a dir saviesa). 

La REF, Red Española de Filosofía, ha expressat la seva queixa enfront la proposta d’eliminar l’Ètica a 4rt ESO, perquè la Comissió d’Educació del Congrés dels Diputats està tramitant la propera nova llei d’Educació, la LOMLOE, i el passat 20 d’octubre es va votar no complir amb l’acord que s’havia adoptat en la legislatura anterior que proposa recuperar el cicle formatiu en Filosofia (4 ESO, 1 de Batx i 2n Batx), en l’àmbit espanyol. La REF fa una crida per a donar visibilitat al problema, donat que tot plegat encara s’ha d’aprovar al Senat. 

I jo me demano, com és possible tot plegat? En un moment devastador, on l’economia del país cau en picat, quan Sanitat es veu de nou desbordada, quan la mort i el patiment afecta als més vulnerables… Pensem de veres que tot això és sols per culpa de la Pandèmia de la Covid-19? Sí que és cert que el detonant de tot plegat ha estat un ésser microscòpic, un virus, però com gestionem els éssers humans la lluita cap a la seva eradicació? Hem estat capaços d’entendre com hem d’actuar tant a títol individual com de manera col.lectiva cap el bé comú? En ple segle XXI és patent l’individualisme, la desequilibrada distribució de la riquesa, hi ha depressió més que mai, crisi ecològica, consumisme… Quins són els valors de la societat? La justícia? El bé comú? La igualtat? La llibertat? 

Sócrates en el segle VI a.C. va expresar que el «mal» és ignorància, és a dir, no hi ha males intencions a la naturalesa humana, sols que quan no fem el bé, és perquè no sabem triar un altre camí. En paraules no tant diplomàtiques com les del gran savi de Grècia: fer el mal és de beneits o estúpids. Lipovetsky, filòsof nascut al 1944, ens parla de L’era del buit, de l’híper individualisme psicologista, de la cultura de masses, del valor de la indiferència, de la tendència a apostar per allò efímer, de la cultura banal de l’oci… Valors actuals que ens promouen la inèrcia del «no pensar» i ens impulsen cap a la meta de l’imaginari col.lectiu de l’anomenda «societat del benestar». Coneix la ciutadania un autor així? És el pensar per ell mateix/ella mateixa el modus operandi del ciutadà mitjà?

Sembla que pels polítics no fa falta ensenyar als i les joves a reflexionar, a pensar per si mateixos, per si mateixes, a tenir criteri ètic, a ser cívics, cíviques… Clar que no! Evidentment no interessa. Una societat estúpida és més bona de manipular, de conduir cap els interessos d’uns pocs. Tal vegada aquesta gent que està al poder no se n’adona de tot plegat perquè no va estudiar Ètica quan anava a l’escola. Tal vegada sols ho sembla.

La proposta és la següent senyors i senyores de la Comissió d’Educació del Congrés dels Diputats: Rectifiquin, no diuen que rectificar és de savis? Reflexionin, però amb coherència, retgirin les seves pròpies premises sometent-les a crítica, argumentin de manera racional, cerquin la justícia i el bé comú, en una paraula, desenvolupin la seva capacitat de reflexió ètica individual i col.lectiva per a possibilitar-la als altres. El problema té solució, però a mi me paguen per ensenyar a pensar , per educar… per a obrir camins de llibertat, d’autonomia, camins de reflexió cap a la capacitat d’actuar per conviccions justes i raonables… Sols som professora, no tinc poder, sols tinc la paraula. I vostès? 

Compartir el artículo

stats