Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El bisbe emèrit de Solsona, Xavier Novell, en una missa a Queralt. MIREIA ARSO

L’escena va passar fa uns quants anys i me la narraren fonts eclesials ben informades. En una localitat de la Marina Alta n’hi havia un retor que vivia amb la suposada germana. Una nit la terra va tremolar molt, tant que al sendemà tots ho comentaven. Un d’ells el retor, un home gens dogmàtic i simpàtic que s’havia guanyat la confiança de beats i públic en general. Així que encomanat per la vivència personal del sisme, va soltar al forn ple de parroquians: «vaig sentir que el llit es menejava i de seguida li vaig tocar el braç a Maria per dir-li, desperta i baixem a la cuina que sembla que ara ve fort». Silenci i bon humor quan el capellà va marxar amb la cara roja sense comprar la coca en confirmar el que tot el poble sospitava. La que dormia amb el sacerdot no era la germana. Ningú va anar a delatar l’afer a l’arquebisbe i el mossén va seguir tres anys més fent missa, abans del trasllat a una parròquia urbana més reservada que li va permetre redactar la majoria dels manifestos dels Retors del Dissabte.

Abans, i en la meua infantesa, vaig sentir la llegenda d’un capellà del Comtat que els diumenges després de missa pujava a la mula i desapareixia cap a la serra Mariola. Tornava dilluns al migdia amb prou feines per mantenir-se dalt l’animal i amb fort olor a café-licor. Afortunadament alguns fidels autèntics tenen assumit allò tan nostrat que «dels pecats del piu, Nostre Senyor se’n riu». No obstant això, ara l’església s’ha fet molt més conservadora, tant que alguns dels seus servidors han acabat de pedòfils, un delicte penal, com sap fins i tot el papa de Roma, el mateix que va nomenar al bisbe de Solsona, que ara protagonitza un serial rosa que s’hagueren pogut estalviar els més catòlics si la jerarquia fora més laxa en temes sexuals, com fa anys ho van ser la majoria de feligresos valencians.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, fins fa poc composta per una majoria beata, té sis accepcions en l’entrada ‘novell’ del seu diccionari. La millor per al cas que ens ocupa és la cinquena. Tinc un respecte cerimonial a les circumstàncies eclesials, però mentre mantinguen el celibat seran residuals, tant que salvant les distàncies, poden comparar-se amb un mul·là dels que vegem ara cada dia a Kabul.

Compartir el artículo

stats