illuns passat vaig tindre l'orgull de clausurar un nou curs de l'Escola Municipal d'Arts Plàstiques, i ja en van 24 des que Lambert M. Penalva va assumir la responsabilitat de reintegrar l'ensenyament de les arts plàstiques a Alzira, amb dos grups de xiquets.

Es recuperava així un servei que ja formava part de la tradició alzirenya i que va iniciar el mestre Tomás Parra en 1870 al carrer de la Sang. En els anys 60 es va reprendre en la planta baixa de les Escoles Pies, i no es va interrompre fins al 1982.

Dos anys abans s'havia jubilat Ricardo Fluixà i, des d'ací fins a la Pantanada, havia impartit les classes Joaquín Gómez Perelló. La nova posada en funcionament de l'ensenyament artístic a Alzira va ser una més de tot un ventall de serveis que gran part dels ajuntaments, més pròxims a les necessitats dels ciutadans i conscients de les importants mancances existents en alguns àmbits (especialment en el cultural i en l'acció social), començaren a emprendre en els 80 per facilitar a la ciutadania major qualitat de vida. L'Ajuntament d'Alzira no va ser una excepció.I el consistori alzireny ha continuat treballant, i així seguirà fent-ho, per millorar la qualitat de vida dels alzirenys posant a la seua disposició espais per tal que puguen manifestar les seues inquietuds artístiques. Per això, al llarg dels últims anys, l'Escola d'Arts Plàstiques ha experimentat un augment progressiu i una major diversificació pel que respecta a la demanda dels seus alumnes.

A aquells grups inicials de xiquets de fa 24 anys, s'ha afegit la demanda social que l'Ajuntament va detectar en la població jove i adulta, així com la de col·lectius amb problemes especials, fins a arribar als 14 grups que van finalitzar el curs dilluns passat.

En l'actualitat abasta, des dels 4 anys amb el cicle Infantil fins al cicle de Realisme per a joves i adults, passant pel cicle d'Auto-expressió per a ensenyar a jóvens i adults a ampliar els límits de la creativitat, i també la innovadora experiència d'Art, Creativitat i Creixement personal, impulsada per les regidories de Cultura i de Serveis Socials, que pretén transmetre els coneixements bàsics del dibuix i, al mateix temps, té un component terapèutic. La meua Regidoria és conscient de la importància de la formació artística per al desenvolupament personal dels ciutadans i és una satisfacció vore com, any a any, els resultats de l'Escola Municipal d'Arts Plàstiques han millorat pas a pas gràcies al tàndem format per l'Ajuntament, alumnes i docents. Entre tots hem aconseguit uns resultats excel·lents, mesurables en el grau de satisfacció de l'alumnat, en la qualitat dels treballs i en l'evolució d'un bon grapat d'alumnes que com Alba Fluixà, Mai Hidalgo, Teresa Giner, Rubén Català i Joan Andrés hem vist créixer i com han decidit fer de l'art el seu mode de vida.

No hem d'oblidar tampoc altres

aspectes d'este servei, com és l'excel·lent ambient de treball a les aules i, en paraules del mateix alumnat, la gran qualitat humana que es viu en el dia a dia. Alguns alumnes inclús destaquen el gran efecte terapèutic de les classes.

Davant esta gran família en què s'ha convertit l'Escola Municipal d'Arts Plàstiques, no puc fer més que oferir la col·laboració de l'Ajuntament per a tot allò que estiga al nostre abast.

Com a regidor, és un honor participar en l'organització d'esta gran família que continua creixent i a la qual, sens dubte, l'Ajuntament continuarà donant suport.L'art és una disciplina oberta a totes i a tots i per a totes les edats. Ens enriquix, ens fa més sensibles, més comprensius, més oberts, més tolerants, més intel·ligents i, per tant, més lliures. Ens fa créixer culturalment i com a persones, i fa que la vida siga més interessant.