La Mancomunitat de Municipis de la Safor va triar enguany la Font d'en Carròs, el poble natal de Francesc Ferrer Pastor, per a lliurar els premis anuals de l'ens.Un d'ells, el que porta el mateix nom del lexicògraf, el va rebre la rectora de la Universitat de València, l'olivana Mavi Mestre. L'acte es va celebrar divendres passat al Parc de la Muralla, en el nucli antic.

La rectora, primera dona que accedeix al càrrec en els 520 anys de la institució, va confessar sentir-se «emocionada» per rebre este premi, que entén «com un reconeixement a totes les persones que han fet possible la Universitat de València de hui en dia».

Sobre Ferrer Pastor va assenyalar que va desenvolupar «una tasca importantíssima per tal de recuperar i vertebrar cultural, literària i lingüísticament el nostre territori», i va recordar que en l'any 2000 la Universitat de València li va concedir la Medalla d'Or.

Per últim, la rectora va fer esment a les persones i col·lectius mereixedors d'este premi en les anteriors dotze edicions. Precissament, la Mancomunitat i l'ajuntament fonter els van obsequiar després amb un detall. Mavi Mestre també arreplegarà el pròxim dimarts a València una de les distincions que la Generalitat atorga amb motiu del 9 d'Octubre.

La gala va discórrer en un entorn amb molta història, junt a la muralla del segle XIV del castell del Rebollet que protegia l'assentament fonter durant l'Edat Mitjana. La meitat d'esta zona, declarada Bé d'Interés Cultural, l'ocupa ara el jardí botànic inaugurat en gener de 2017, amb les espècies ja més crescudes i ben cuidades.

Abans, però, tingué lloc un concert de Llevant Ensemble. El quintet de vent saforenc va interpretar des de cançons tradicionals valencianes fins a peces dels grans compositors de la música clàssica. També es va projectar un vídeo sobre la vida de Francesc Ferrer Pastor amb imatges de «Cabut per la llengua», el documental per a divulgar la seua figura, una altra de les accions que han impulsats les institucions este any en què es commemora el centenari del seu naixement. Pel que fa a la resta de guardons, Encarna Fuster s'emportà el premi de fotografia «Sempre és Porrat», dotat amb 300 euros, per una imatge del Porrat de Sant Macià de Ròtova. A més hi hagué dos accèssits de 100 euros cadascun; un per a Màxim Alonso, per una imatge captada a Potries, i un altre per a Magnolia Tello, per una fotografia feta en el porrat de Benirredrà-Gandia.

Quant al XXVII Premi Carmesina de Narrativa Infantil, dotat amb 3.000 euros i la publicació de l'obra, va recaure en Maria Josep Escrivà per «Tenda d'animals», un conte amb missatge animalista. L'escriptora va vore eixa mateixa nit el llibre acabat d'eixir d'impremta, editat per Tàndem Edicions, del grup Bromera.

Tots tres premiats van rebre també l'escultura que representa la comarca de la Safor, obra de l'artista Josep Enric Grau.

En el torn dels discursos el president de la Mancomunitat, Tomàs Ferrandis, va recordar que el premi Ferrer Pastor el va impulsar l'Associació Ramoneta de Vilaragut i se li va concedir al lingüista en l'any 2001 a títol pòstum. També va destacar que per segon any s'atorga a una dona, després que en 2017 recaiguera en la científica milamarina Pura Muñoz.

L'alcalde de la Font, Pablo Puig, va apuntar que continuen les gestions per a obrir la casa natal del carrer de Sant Domènec, adquirida per l'ajuntament i que es rehabilitarà com a centre divulgatiu.

El calendari d'actes previst en honor al lexicògraf continua. En novembre Escola Valenciana presentarà a Albocàsser les Trobades de 2019, que estaran dedicades a Ferrer Pastor. El 13 de desembre es commemora el naixement, però el fonter continuarà sent notícia en els mesos posteriors.