No ha sigut un any fàcil. Ara que arriba el 9 d’Octubre, els valencians solem tirar la vista enrere per a recordar com han sigut els nostres últims 365 dies tant personal, econòmica com socialment.

En els últims anys a la nostra ciutat celebràvem el dia de tots els valencians amb un acte institucional al pati d’armes del Palau Ducal de Gandia, testimoni de tantes i tantes històries de la família valenciana més universal com són els Borja.

Cada 9 d’Octubre també destacava a la nostra ciutat un acte multitudinari del col·lectiu faller de Gandia en les seues tradicionals paelles, una cita ja arrelada al calendari que concentrava a centenars i centenars de gandians.

Però tot això este any ha canviat. La pandèmia de la covid-19, un fet sense precedents en el nostre segle, ha alterat la nostra vida també en este 9 d’Octubre.

En este any, que s’ha otorgat l’Alta Distinció de la Generalitat al poble valencià, m’agradaria destacar la força i el coratge de la societat de Gandia que des del primer moment de la pandèmia va estar a l’altura de les circumstàncies i va col·laborar en la lluita contra el virus.

Sempre quedarà en la nostra memoria la iniciativa «mascarillas a gogó», on nombrosos gandians i gandianes van treballar des de les seues cases en cada barri de la ciutat per a elaborar mascaretes en un moment on el mercat es trobava saturat.

Així mateix, es guardonà a diversos col·lectius que van arriscar la seua vida per a que la nostra terra puguera eixir avant. Personal sanitari; dels centres de serveis socials; dels sectors dedicats a la producció, distribució i comercialització de productes agroalimentaris; personal d’empreses i serveis de transport; de serveis de neteja i retirada de residus; els treballadors dels serveis de seguretat, protecció i emergències; i els del sector de l’ensenyament entre d’altres. Herois del segle XXI que van lliurar un pols en favor de la vida.

En este 9 d’Octubre el nostre record es troba també amb els 1.674 valencians i valencianes que ens han mort degut a la pandèmia, entre d’ells més de 30 veïns de l’Àrea de Salut de Gandia, i el nostre afecte a totes les famílies que no s’han pogut despedir dels seus sers volguts com mereixen. Uns sentits homenatges que ja vam demanar a nivell local en juny i als que el Govern local de Diana Morant ha donat la callada per resposta.

Tot el que ha ocorregut en l’últim any també ens ha de servir per a reflexionar sobre la Gandia que volem per al futur. És l’hora d’establir les bases de la Gandia de la pròxima dècada. Major ocupació, reforçament del sectors productius històrics de la ciutat com són el comerç i el turisme, i atracció de nous projectes transformadors per a Gandia.

Amb cada crisi, Gandia sofreix amb major cruesa que altres ciutats el drama de l’atur en nombroses famílies. En setembre, l’atur ha augmentat en la ciutat. Ja són 7.927 persones sense treball, 1.483 persones més que ara fa un any. Els veïns i veïnes de Gandia no mereixen esta situació. Per a estes quasi 8.000 persones és altament ofensiu el desplegament en fotografies i vídeos de Diana Morant i el seu sèquit de 6 persones destinades a la seua comunicació. És un secret a veus que ella està centrada en la seua imatge personal i la seua autopromoció política per a escapar a València mentre deixa de costat als veïns de Gandia que pitjor ho passen.

El proper pressupost municipal ha d’incloure un pla d’ocupació que ha de tenir com a principal objectiu la reinserció laboral dels aturats. Els aturats de Gandia no volen una alcaldessa que s’amague darrere de la pompa i el boato del seu càrrec, volem una alcaldessa que conega la realitat dels seues problemes a peu de carrer, volen oportunitats laborals per a construir els seues projectes de vida.

Des del PP estem amb la mà estesa per a arribar a acords pressupostaris amb el Govern local sempre que incloguen baixada d’impostos per a les famílies i negocis de la ciutat, eliminació de les partides destinades a la propaganda institucional i la reorientació de les partides no essencials al suport del comerç local i el turisme. Ara més que mai hem de potenciar els sectors productius que fan de Gandia una capital comercial i turística de primer ordre.

Gandia encara té molts espais sense contingut i sense entrar en funcionament. L’espai Baladre, l’edifici de Correus, els tinglados al port de Gandia, la Torre dels Pares, l’antic retén de la Policia Local o l’actual edifici dels jutjats una vegada acabe el seu ús vigent. Oportunitats de generació d’ocupació que en estos moments troben en Diana Morant i el seu govern un fre de mà que paralitza la ciutat.

Els serveis públics també han patit en l’últim any, cues als centres de salut a per agafar una cita amb els metges, quasi 2.000 veïns que han d’esperar 116 dies per a ser operats, metges desbordats o famílies que han d’esperar més de 42 mesos per al reconeixement del grau de dependència. Mereixem una alcaldessa més reivindicativa davant les altres administracions. Si es tracta de la defensa del interessos dels gandians ens trobarà al seu costat.

Són molts el reptes que Gandia i la seua gent tenim per davant, reptes que hem de ser capaços d’afrontar en els propers 365 dies. Tal i com va fer el Rei Jaume I és l’hora de conquerir el nostre futur, units en el projecte comú de la Comunitat Valenciana, honrant cada dia a la Reial Senyera.

Si ho aconseguim, tindrem una Gandia millor.