LA SAFOR Música/Crítica

Acoustic: Vasko Vassilev and friends

El grup que va actuar a la Casa de la Marquesa.

El grup que va actuar a la Casa de la Marquesa. / Levante-EMV

Òscar Creus

Des de fora de la sala sona un acord mantingut sobre el que destaca el toc brillant i solemne de la trompeta anunciant teatralment el començament del concert. De sobte, apareix Vasko Vassilev a sobre de l’escenari interpretant la Chacona de J.S. Bach en solitari. Això ens dona un pista de que més que davant d’un concert estàvem davant d’un espectacle: Acoustic.

L’espectacle va desgranar un programa eclèctic amb tot un seguit de peces clàssiques versionades especialment per a este projecte i que culminava en una selecció de tangos argentins. El virtuosisme i la capacitat de comunicació de Vasko Vassilev és innegable i impregna tota la interpretació, motivant un grup on podem destacar la qualitat de la trompeta, la sensibilitat virtuosa del bandoneó així com la finura interpretativa de la guitarra i percussió.

Una de les obres més sorprenents de la nit va ser l’Amor Brujo. En esta versió del ballet dedicat a Pastora Imperio, s’incorporava perfectament la guitarra i percussió flamenca, que junt a trompeta i violí ens transportaren a eixa Andalusia que emmarca la música de Falla. Sense caure en la nostàlgia del passat, l’Amor Brujo naix de la música popular per a transcendir-la. Falla crea, inventa i somnia una música absolutament nova i personal a partir de l’essència de l’ànima d’un poble, amb la voluntat de enriquir, de transcendir, en altres paraules, de fer Art en majúscules. Tota una lliçó artística de com mirar el futur des dels nostres arrels.

El proper 8 de març Ivan Zenaty, el violinista que ha tocat com a solista amb la Filharmònica de Berlín, estarà a Gandia desgranant un concert que no deixarà a ningú indiferent, amb un Guarnieri del Jesu de 1740. Un violí únic i un violinista singular.