«Calma» és un dels 10 projectes premiats en la 26 edició de les Ajudes a Projectes Interassociatius, una iniciativa de la Fundació Horta Sud amb el suport de Caixa Popular i el Grupo Ugarte Automoción. Esta convocatòria té com a objectiu principal afavorir la participació ciutadana i enfortir el teixit social de la comarca de l'Horta, contribuint a la realització de projectes de desenvolupament cultural, social o educatiu entre associacions.

Un dels trets distintius del teixit associatiu és la seua capacitat d'adaptació a escenaris en constant transformació. L'Agrupació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPAS) de la comarca de l'Horta Sud ha protagonitzat un clar exemple des de l'inici de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. El projecte inicial «No al bullying», impulsat per les AMPA dels centres de Manises Enric Valor i Vives, José García Planells i l'IES Pere Boïl, pretenia sensibilitzar a l'alumnat sobre la importància de promoure la tolerància, la igualtat i la convivència positiva, tant dins com fora de les aules. No obstant això, davant la impossibilitat de realitzar les accions previstes com a conseqüència de l'inici de la pandèmia, les entitats van reformular els objectius per a adaptar-se a les noves necessitats. Va ser així com va nàixer el projecte «Calma».

A través del grup de WhatsApp que compartixen les diferents AMPA de la comarca associades a la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes Província de València (FAMPA), es va acordar «que havia arribat el moment d'actuar, d'aportar el nostre granet d'arena en eixe moment excepcional», recorda Marisa Leza, presidenta de l'AMPA del CEIP Enric Valor de Manises. La resposta de les AMPA de l'Horta Sud es va centrar en ajudar a pal·liar la falta d'Equips de Protecció Individual (EPI) en la majoria dels hospitals i centres de salut de la comarca.

En este nou projecte han col·laborat un total de 49 associacions de l'Horta Sud, participant activament al voltant de 80 persones. En una primera fase es van elaborar un total de 8.728 màscares i 4.914 pantalles protectores per al personal sanitari, encara que també es van subministrar a diferents farmàcies i comerços. Posteriorment, es van entregar 3.686 màscares a alumnes i alumnes d'alguns centres educatius de la comarca. A més, s'han enviat al voltant de mil màscares a la Fundació Luis Orione a Veneçuela, i també està previst impartir xarrades sobre la importància de la participació ciutadana en moments de crisis, com els viscuts a causa de la Covid-19.

Per a Marisa Leza, el treball en xarxa entre diferents associacions i col·lectius ha permés que es potencien aspectes com «la consciència social, l'empatia, la solidaritat i el sentiment de pertinença».

«Una lliçó de vida»

Un exemple clar són totes les famílies que, de manera desinteressada, s'han implicat voluntàriament en la fabricació de pantalles protectores i màscares des de casa. En el cas dels xiquets i xiquetes que han participat en el projecte, Leza afirma que «han aprés una lliçó de vida, de responsabilitat en la unió del grup per a afrontar situacions crítiques i a treballar desinteressadament en favor dels altres».

«Ha sigut molt gratificant la participació de les diferents associacions en el moment de la fabricació i durant el repartiment del material. No podem oblidar la gratitud i amabilitat que han mostrat tant el personal sanitari com totes les persones que s'han beneficiat d'este projecte», conclou Marisa Leza.