La Fundació Fontilles ha posat en marxa una campanya per a evitar que els efectes de la pandèmia de la covid-19 perpetuen l’oblit i la desatenció que històricament han patit els malalts de lepra a l’Índia. La iniciativa de l’entitat valenciana, referent en la lluita contra esta malaltia i altres dolències oblidades, busca incorporar noves persones col·laboradores a través de diferents accions en xarxes socials, així com la captació de fons a través de l’agenda solidària de Fontilles per a 2021, que ja ha començat a ser distribuïda i els seus beneficis aniran a reforçar els 15 projectes que la fundació té al país asiàtic.

Les xifres són dures. L’Índia, amb 8.507.754 contagis de covid-19, és el segon país més afectat, ja que registra el 17% dels 49.922.735 detectats a tot el món. També és la primera nació amb més persones malaltes de lepra (114.451 nous casos en 2019, el 56,6% dels 202.185 detectats en 2019). L’alta incidència de la pandèmia al país asiàtic ha ocasionat, segons el coordinador de projectes de Fontilles, Eduardo de Miguel, que el sistema públic de salut s’haja orientat quasi per complet al tractament dels pacients contagiats de covid-19, la qual cosa, al seu torn, «ha disminuït la ja escassa atenció a les persones afectades per malalties oblidades com la lepra».

Més dificultats

«La pandèmia ha agreujat la situació de milions de persones vulnerables, que viuen en suburbis o zones rurals sense accés a la sanitat o als serveis socials», explica De Miguel, qui lamenta que, com a conseqüència d’això, «les persones afectades per la lepra i altres malalties desateses han vist créixer les seues dificultats per a aconseguir l’atenció sanitària que necessiten i, a més, aconseguir ingressos necessaris per a subsistir».

En línia amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut, que considera estratègic reforçar les campanyes de detecció de casos en la zona, Fontilles desenvolupa durant aquest any 15 projectes de cooperació sanitària internacional al país. Les iniciatives s’orienten a la detecció de la lepra, el tractament de nous casos, la prevenció de la discapacitat, la rehabilitació física i socioeconòmica, la formació de personal sanitari, el suport educatiu, i la promoció del dret de la dona a la participació i a l’ocupació digna.

Que no falten tractaments

L’entitat ha reforçat aquests projectes durant la pandèmia amb l’objectiu, segons De Miguel, que «a cap persona afectada per la lepra li falte el tractament i l’atenció sanitària que necessita». A més, els socis locals amb els quals col·labora Fontilles al país asiàtic estan «bolcats en la urgència de lluitar contra la fam, creant iniciatives per a recollir menjar i suplements alimentosos per a les famílies més vulnerables», i «han reforçat l’assistència sanitària en general, informant i facilitant mesures de prevenció i control de la covid-19».

Finalment, Fontilles ha extremat «les mesures de protecció del nostre personal perquè puguen continuar desenvolupant el seu treball», perquè en cas contrari «els pacients quedarien indefensos com a conseqüència de l’absència d’atenció per part del govern».

Noves iniciatives en tres estats delpaís asiàtic

En l’estat de Karnataka, Fontilles col·labora en un projecte eliminació de la lepra i millora de la qualitat de vida de les persones afectades en Bangalore. En l’estat de Andhra Pradesh, l’entitat acaba de col·laborar en la posada en marxa del centre de referència en lepra de l’hospital de Chilakalapalli. En l’estat de Madhya Pradesh, desenvolupa un *proyectop llaura facilitar cirurgia ortopèdica a menors de 15 anys afectats per lepra.